SITURILE NATURA 2000 - O SANSA PENTRU COMUNITATILE RURALE!

PROGRAMUL DE COOPERARE ELVETIANO-ROMAN

In perioada 01.08.2013-31.07.2015 , ASOCIATIA PENTRU CONSERVAREA DIVERSITATII BIOLOGICE implementeaza  proiectul „Trei comunitati, doua situri Natura 2000, un ONG – Impreuna pentru dezvoltare si conservare!”, co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa. Valoarea totala a proiectului este de 77.934,52 CHF, din care valoarea co-finantarii din partea Elvetiei este de 66.244,34 CHF iar 11.690,18 CHF reprezinta contributia Asociatiei pentru Conservarea Diversitatii Biologice.

Implementarea proiectului se realizeaza in  localitatile Soveja, Lepsa si Gresu. Proiectul are ca scop dezvoltarea pe termen mediu si lung a comunitatilor rurale Soveja, Lepsa si Gresu concomitent cu aplicarea celor mai bune practici si politici de mediu in domeniul conservarii diversitatii biologice din cadrul Siturilor Natura 2000 Putna-Vrancea si Soveja.

Obiectivele asumate in cadrul proiectului vizeaza :

  • Demararea, promovarea  si consolidarea initiativelor private de dezvoltare a activitatilor ecoturistice locale ca unealta in dezvoltarea comunitara si  in aplicarea politicilor de mediu in domeniul conservarii biodiversitatii din cele doua situri natura 2000.
  • Imbunatatirea capacitatii ACDB de a furniza servicii complexe de consultanta ai sprijin logistic comunitatilor locale pentru practicarea legala ai sustenabila a serviciilor de ecoturism ca mod de asigurare a veniturilor alternative si dezvoltare durabila pe termen mediu si lung.
  • Diminuarea imaginii negative a localnicilor fata de sistemul de arii protejate si cresterea increderii comunitatii fata de initiativele private dezvoltate in domeniul serviciilor ecoturistice.

Pentru indeplinirea obiectivelor, in perioada urmatoare se vor organiza ateliere de lucru cu reprezentanti ai comunitatilor locale, agentilor economici si ai altor factori interesati, se vor evalua structurile de cazare existente, produsele traditionale si producstorii si se va stabili o strategie de promovare si comercializare a acestora, se vor organiza targuri pentru promovarea turismului si a produselor traditionale, se va infiinta o agentie de turism sub umbrela ACDB pentru sustinerea intreprinzatorilor din turism. De asemenea, se vor organiza campanii de constientizare a localnicilor privind prezentul si viitorul siturilor Natura 2000 si oportunitatea dezvoltarii comunitatii prin utilizarea capitalului reprezentat de valorile naturale.

 

Date de  contact :

Manager proiect :    Cosmin Stinga

Str. Ion Creanga nr.12, Focsani, Jud.Vrancea

Tel/fax:      0337 109662

Tel. mobil: 0727 559024

Website: www.biodiversitate.ro