Sfaturi pentru a-ti incuraja copilul sa vorbeasca cat mai corect

copii copii

Fiecare copil are ritmul sau de dezvoltare fizica si psihica. Asemenea dezvoltarii fizice, diferita de la copil la copil, este si dezvoltarea intelectuala. Exista copii mai vorbareti si copii mai tacuti. Exista copii mai timizi si copii mai indrazneti. Aceste aspecte nu tin nicidecum de inteligenta unui copil. Ele tin doar de felul lor de a fi. Evident, parintii au un rol extrem de important in invatarea copiilor lor sa vorbeasca cat mai repede si cat mai corect. Sa aflam si noi cum putem sa ne stimulam copiii sa vorbeasca cat mai repede si cat mai corect.

1. Inca din primele clipe de viata, trebuie sa-i vorbesti copilului tau. Fie ca faceti cunostinta, fie ca-i prezinti casa in care va locui si familia sa, trebuie sa-i vorbesti copilului cat mai mult si pe un ton bland. Cu cat micutul dvs. va creste, cu atat subiectele voastre de discutii trebuie sa fie mai ample. La varsta diversificarii ii puteti vorbi despre mancare, despre legume si fructe. Atunci cand incepe sa se deplaseze trebuie sa-i vorbesti despre jocuri si despre siguranta si frumusetea lor. Subiecte de povesti sunt cate’n lume si in stele. Doar timp sa ai!

2. Pentru a-ti ajuta copilul sa-si dezvolte cat mai mult vocabularul, trebuie sa-i citesti. Din fericire, exista foarte multe carti cu povesti pentru copii iar tu nu trebuie decat sa le cumperi. Achizitioneaza carti diferite, din domenii diferite, astfel incat copilul tau sa nu se plictiseasca. Poti transforma cititul intr-un joc relaxant si placut, prin care copilul sa invete animalele, formele de relief, tarile, orasele, florile, legumele si plantele. Invatandu-ti copilul sa stea aproape de carti, acesta va creste in lumea povestilor si se va bucura de o copilarie si o adolescenta plina de magie. Intra pe site-ul Kindershop si achizitioneaza jucarii si jocuri pentru cei mici.

3. Asculta-ti copilul pentru a-l incuraja sa comunice cu tine. Dupa varsta de 2 ani, in general, copiii incep sa vorbeasca. Fiecare in ritmul sau. Important este ca voi sa-l ascultati si sa-l incurajati sa va spuna ceea ce doreste. Daca dvs. sariti la primul sau semn si ii dati ceea ce vrea, copilul nu va mai fi stimulat sa ceara ceea ce-si doreste. Altfel spus, copilul nu va spune „apa” atunci cand va dori apa deoarece oricum va primi sticluta aratand spre ea doar cu degetul. Intrebati-l ce doreste chiar daca dvs. stiti deja. Incercati sa dialogati cu el in privinta hainutelor cu care il veti imbraca, puneti-l sa-si aleaga singur jucariile si ascultati-l atunci cand doreste sa va comunice decizia lui.Odata descurajat, acesta va invata mai greu sa vorbeasca si se va teme sa comunice cu dvs.

4. Vorbiti-i despre importanta comunicarii. Pana la o anumita varsta, copiii sunt interesati de jocuri si jucarii. Desi inteleg tot ceea ce spuneti, refuza sa rosteasca cuvintele, folosindu-se de gesturi si lacrimi atunci cand vor ceva. Trebuie sa incercati sa le explicati pe limba lor cat de importanta este comunicare. Spuneti-i ca vorbind cu dvs., dvs. veti sti exact ce isi doreste si ce nu ii face placere. Refuzand sa comunice cu dvs. si cu cei din jur, doar el va avea de pierdut deoarece nimeni nu poate ghici dorintele si gandurile unui om.

Nu uitati ca niciodata nu trebuie sa va jigniti copilul atunci cand va stalci cuvintele. De asemenea, nici dvs. nu trebuie sa vorbiti incorect cu acesta. Vorbindu-i clar, prin cuvinte simple, copilul dvs. va invata repede si corect sa vorbeasca. Succes