Romanii si obezitatea

Obezitatea este una dintre problemele majore care ameninta sanatatea populatiilor din mare parte a tarilor de pe glob. Aceasta creste considerabil riscul dezvoltarii unor boli cronice grave, precum cele cardiovasculare, diabetul de tip 2, anumite tipuri de cancer, constituind o cauza importanta de mortalitate prematura. Avand in vedere importanta si amploarea acestui fenomen, Romalimenta doreste sa prezinte pe scurt cateva date despre obezitate si cum afecteaza aceasta populatia europeana si, implicit, pe cea din tara noastra.

Printre cauzele principale ale obezitatii se numara atat factori genetici, fiziologici, de mediu, psihologici, sociali si chiar economici, cat si regimul alimentar gresit (situatia in care cantitatea de calorii pe care o primeste organismul este cu mult mai mare decat cea pe care o pierde prin activitate fizica si intelectuala).

In 2008, datele publicate de Eurostat, Biroul de Statistica al Uniunii Europene, indicau faptul ca Romania avea cea mai mica rata de obezitate dintre statele membre UE (8,0 % femei, 7,6 % barbati), fiind urmata de Italia, Bulgaria si Franta. De asemenea, se observa cu usurinta faptul ca varsta si educatia par sa afecteze si ele numarul de cazuri de obezitate atat in randul femeilor, cat si in randul barbatilor. Spre exemplu, in situatia doamnelor, cu cat este mai inaintata categoria de varsta, cu atat procentul cazurilor de obezitate este mai crescut, iar cu cat nivelul de educatie este mai ridicat, cu atat procentul este mai scazut.

Unul dintre cele mai recente studii, realizat in luna mai 2014, arata faptul ca Romania  are in continuare unul dintre cele mai mici procente de persoane care sufera de obezitate dintre tarile europene (10% atat in cazul femeilor, cat si in cel al barbatilor), in timp ce tara cu cele mai ridicate procente este Irlanda (47% femei si 58% barbati).

In aceste conditii, conform unei clasificari realizate de OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii), obezitatea a atins proportii epidemice, mai mult de jumatate din populatia adulta a statelor membre UE fiind supraponderala, sau suferind chiar de obezitate. In plus, o privire atenta asupra datelor colectate in ultimele decenii indica faptul ca, din 1980 si pana in 2008, rata obezitatii in Europa aproape s-a dublat.

In plus, ultimele estimari realizate in Europa de OMS arata ca supraponderabilitatea afecteaza 30%-70% dintre adulti, iar obezitatea intre 10%-30% (in functie de tara). De asemenea, estimarile efectuate in 2008 aratau o situatie ingrijoratoare si in ceea ce priveste nivelul insuficient de activitate fizica al persoanelor adulte.

Mentinerea unei greutati normale poate fi, asa cum se vede din datele prezentate in articolul de fata, o adevarata provocare, tinand cont de stilul de viata sedentar si combinarea gresita a alimentelor. Printre cele mai bune variante de a evita aceasta problema se numara atentia la alimentatie (evitarea exceselor si intelegerea modului in care diferite alimente si combinatiile acestora sunt asimilate de catre organism) si activitatea fizica moderata, efectuata in mod constant. Astfel, 150 de minute de activitate fizica pe saptamana, pot reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare cu 30%, diabet cu 27%, dar si cancer de colon si de san cu 21 – 25%.

Stilul de viata echilibrat este, prin urmare, alternativa optima cand vine vorba de greutate si sanatate, iar romanii par sa tina cont de acest lucru.

Surse:

  1. http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/Overweight_and_obesity_-_BMI_statistics
  2. http://www.euro.who.int/en/health-topics/noncommunicable-diseases/obesity/data-and-statistics
  3. http://www.oecd-ilibrary.org/sites/9789264183896-en/02/07/index.html?itemId=/content/chapter/9789264183896-26-en
  4. http://www.escardio.org/about/press/press-releases/pr-14/Pages/study-predicts-increase-adult-obesity-prevalence-almost-all-European-countries-2030.aspx

Federația Romalimenta, vocea unitara a industriei alimentare

Federatia Romalimenta grupeaza totalitatea patronatelor din industria alimentara, alaturi de mari firme procesatoare, autohtone si multinationale. Este vocea unitara a sectorului, cu reprezentativitate recunoscuta juridic si semnatară a Contractului colectiv de munca pe ramura.

Obiectivul major al federatiei este de a sprijini dezvoltarea rapida a industriei alimentare in contextul pietei Uniunii Europene.

 

Federatia Patronala Romana din Industria Alimentara (ROMALIMENTA):

Mihai Visan

Director executiv

Tel/Fax: 004 021 312 44 42

Informații de contact

Nume Companie

Romalimenta

Persoana de contact

Mihai Visan, Director executiv

Telefon

004 021 312 44 42

E-mail