Raport: Tinerii români și schimbările climatice

Sondaj despre atitudinea tinerilor romani fata de schimbarile climatice Sondaj despre atitudinea tinerilor fata de schimbarile climatice

Asociația Asistență și Programe pentru Dezvoltare Durabilă – Agenda 21 și Consiliul Județean Brașov anunță lansarea Raportului privind atitudinea tinerilor români față de schimbările climatice. Sondajul a vizat nevoile și atitudinile publice ale tinerilor cetățeni europeni față de dezvoltarea globală din fiecare țară parteneră a proiectului ”People & Planet: a Common Destiny”, întrebările urmărind în special obiceiurile individuale ale respondenților privind atenuarea schimbărilor climatice și criza globală a apei.

Raportul  a fost realizat de Mapa das Ideias (www.mapadasideias.pt) cu sprijinul celor doi parteneri din România, în cadrul proiectul ”People & Planet: a Common Destiny”. Datele au fost colectate în perioada 2 iunie - 2 septembrie 2021 online, respondenții din România fiind în număr de 501 persoane din județul Brasov și municipiile București, Buzău și Ploiești.

Majoritatea respondenților sunt studenți (91%) – dintre care 83% nu lucrează, 7% lucrează part-time, iar 1% au un loc de muncă cu normă întreagă. Raportul a arătat că cele mai comune activități printre participanți români la sondaj sunt legate de economisirea apei, deoarece 63% dintre respondenți spun că închid întotdeauna robinetul în timp ce se spală pe dinți, iar 50% fac duș în loc de baie. Rezultatele raportului sugerează că folosirea transportului public este de asemenea o activitate importantă, cu 53% din participanții declarând că o practică întotdeauna și 42% uneori. Activități mai puțin obișnuite sunt participarea activă în campanii de mediu (7%, întotdeauna) și consumul de produse provenind din comerțul echitabil (9%, mereu). 57% dintre respondenți au declarat că participă la acțiuni de voluntariat pe teme legate de climă, iar 48% sunt implicați în semnarea de petiții online la nivel local, regional, național sau european pe același subiect. Într-o mai mică măsură, tinerii împărtășesc postări cu conținut politic și civic pe canalele proprii de social media (39%).

Mai puțin de jumătate din eșantion înțelege că deficitul de apă este o sursă de conflict și migrație (43%). Tinerii români sunt conștienți de impactul schimbărilor climatice în toate aspectele vieții globale. 76% dintre respondenți recunosc un oarecare impact al fenomenelor enumerate de schimbări climatice: poluarea aerului (89%), deficitul de apă (76%) și reducerea resurselor de hrană (75%).

Raportul integral în limba engleză poate fi consultat aici: https://www.agenda21.org.ro/en/people%20and%20planet_survey%20ROMANIA%20on%20climate%20changes.pdf

Proiectul ”People & Planet: a Common Destiny” propune parteneriatul autorităților locale și organizațiilor neguvernamentale pentru transpunerea în practică a Agendei 2030 – Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD), cu accent pe Obiectivul 13 – Acțiune Climatică. Proiectul este co-finanțat prin programul DEAR - Programul de educație pentru dezvoltare și de creștere a nivelului de conștientizare, inițiat de către Uniunea Europeană și este coordonat de Câmara Municipal de Loures (Loures Municipality) și Instituto Marquês de Valle Flôr (IMVF) – Portugalia. În România coordonatorii naționali sunt Asociația Asistență și Programe pentru Dezvoltare Durabilă – Agenda 21 și Consiliul Județean Brașov.

Pentru mai multe informații:

Persoană de contact APDD – Agenda 21: Alexandra Rădulescu, manager proiect, tel: 0734953983,

e-mail: [email protected]

Persoană de contact Consiliul Județean Brașov : Alina Szasz, manager proiect, tel: 0722994670 , e-mail: [email protected]