Nu suntem cămile. Folosește apa în mod responsabil!

Campania Water of the Future #We are not camels

București, 25.03.2022

 

 

NU SUNTEM CĂMILE.

FOLOSEȘTE APA ÎN MOD RESPONSABIL!


 

Asociația Asistență și Programe pentru Dezvoltare Durabilă – Agenda 21 anunță lansarea la nivel național a campaniei ”Water of the Future” pentru sensibilizarea tinerilor din nouă țări europene pentru a-și asuma un rol activ și a mobiliza societatea în lupta împotriva deficitului de apă.

Water of the Future” face parte din proiectul ”Oamenii & Planeta: un destin comun”. Campania a debutat simultan în țările partenere pe 22 martie 2022, sărbătoarea internațională a apei - World Water Day, prin difuzarea spotului video al campaniei #We are not camels, dar și prin acțiuni derulate de tineri. În România au fost organizate numeroase evenimente locale de către tinerii și profesorii din școlile și facultățile partenere de proiect din municipiul București și din județele Brașov, Buzău și Prahova.

În cele 3 zile de la lansarea campaniei la nivel național s-au desfășurat asemenea evenimente în 14 locații. Elevii de la Colegiul Tehnic ”Mircea Cristea” din Brașov au realizat un flash mob chiar în curtea școlii, iar cei de la Colegiul Național Pedagogic ”Regina Maria” din Ploiești au interpretat un performance prin care atrag atenția asupra urgenței climatice formând prin corpurile lor literele S.O.S. Alte performance-uri au fost realizate la Colegiul Național ”Áprily Lajos” din Brașov, unde elevii au creat conturul unui strop de apă prin corpurile proprii și la Colegiul pentru Agricultură și Industrie Alimentară Țara Bârsei din Prejmer.

La Colegiul de Artă ”Carmen Sylva” din Ploiești și la Liceul ”Șt. O. Iosif” din Rupea elevii au oferit recitaluri deosebite de muzică și poezie.

S-au desfășurat de asemenea laboratoare de analiză a apei și alte experimente la Facultatea de Îmbunătățiri Funciare și Ingineria Mediului (FIFIM) din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, dar și la Colegiul Tehnic ”Anghel Saligny” din București.

Elevii și-au manifestat creativitatea și talentul plastic prin desene, colaje sau postere expuse la Colegiul Național ”Radu Negru” din Făgăraș, Colegiul Tehnologic ”Viaceslav Harnaj” din București, Colegiul Tehnic Media din București, Școala Superioară Comercială ”Nicolae Kretzulescu” din București și Colegiul Național Pedagogic ”Regina Maria” din Ploiești.

O serie de sesiuni de comunicări științifice s-au defășurat la FIFIM, la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Buzău, dar și la Liceul Tehnologic Silvic "Dr. Nicolae Rucăreanu" din Brașov.

O inițiativă deosebită au avut și tinerii de la Colegiul Național "Radu Negru" din Făgăraș care au gândit și realizat o campanie de informare stradală cu flyere create chiar de ei.

Elevii și-au manifestat creativitatea și în mediul online: chestionare pe tema utilizării apei și gradului de economisire al ei la Școala Superioară Comercială ”Nicolae Kretzulescu” din București și Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Buzău și un joc Kahoot la Colegiul Național ”Áprily Lajos” din Brașov.


”Implicarea și creativitatea tinerilor au fost deosebite, așadar campania are toate premisele ca să-și atingă țintele ambițioase la nivel european: peste 10 milioane de tineri activați prin intermediul campaniei TV și peste 49 de milioane de tineri prin campania digitală în următorii 3 ani. Întrucât deficitul de apă este o problemă din ce în ce mai îngrijorătoare și în Europa, campania de sensibilizare are ca grup-țintă tinerii cu vârsta cuprinsă între 15-34 de ani, dar și factorii de decizie. Generația tânără reprezintă viitorul, de aceea este deosebit de important ca ei să înțeleagă și să se simtă implicați emoțional în problemele de sustenabilitate a apei”, a declarat Alexandra Rădulescu, managerul proiectului din partea APDD – Agenda 21.

Până în anul 2025, nu va mai exista suficientă apă pentru agricultură astfel încât aceasta să producă suficientă hrană pentru toți oamenii. Iar până în anul 2050, jumătate din populația lumii va locui în zone afectate de deficitul de apă.

În cadrul campaniei, un rol cheie îl joacă și site-ul oficial ce cuprinde numeroase resurse ce promovează stilurile de viață sustenabile.

Proiectul ”Oamenii & Planeta: un destin comun” este implementat în nouă țări: Germania, Irlanda, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Spania și Capul Verde. Aplicantul principal este Asociația Municipiului Loures din Portugalia (Câmara Municipal de Loures) din Portugalia. În România, proiectul este implementat la nivel național în parteneriat de Asociația Asistență și Programe pentru Dezvoltare Durabilă - Agenda 21 și Consiliul Județean Brașov. Proiectul propune un parteneriat între autoritățile locale și organizațiile neguvernamentale pentru transpunerea în practică a Agendei 2030 – Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD), cu accent pe Obiectivul 13 – Acțiune Climatică, și este implementat în perioada noiembrie 2020 – octombrie 2024. Proiectul este co-finanțat prin programul DEAR – Development Education and Awareness Raising, al Uniunii Europeane.

Pentru mai multe informații:

Persoană de contact Asociația Asistență și Programe pentru Dezvoltare Durabilă – Agenda 21: Alexandra Rădulescu, manager proiect

Pagina Facebook: Water Of The Future Romania

Pagina Instagram: waterofthefuture_romania