NOBO-NOBO, The Therapeutic Design (expoziție-atelier), 15 noiembrie 2018

NOBO-NOBO, The Therapeutic Design NOBO-NOBO, The Therapeutic Design

Vă invităm la deschiderea expoziţiei NOBO-NOBO sau designul terapeutic, ale cărei obiecte multisenzoriale au fost create în cadrul proiectelor ”6+1 aici și acum” și ”Sensory Toy Makerspace 2.0” realizate de Asociația Tottoro în parteneriat cu Asociația Copiilor cu Cancer Sfântul Laurențiu și Institutului Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu, și cofinanțate de Administrația Fondului Cultural Național.

Vernisajul va avea loc pe data de 15 noiembrie, începând cu ora 18.30, la Marele Cuib din strada Făinari nr. 45A.

Credem că este foarte important să știi ce își dorește un copil, să afli dacă îi e dor de ceva sau de cineva anume, dacă e sensibil la anumite culori, sunete și texturi. Suntem convinși că o părticică de poveste îi poate face somnul mai lin și îl poate ajuta, mai ales atunci când este bolnav, să se trezească cu un mic zâmbet în colțul gurii. 

Obiectele cuprinse în expoziția noastră au ca punct de plecare dialogurile pe care le avem cu copiii internați în Secția de oncopediatrie a Institutului Oncologic “Alexandru Trestioreanu” în cadrul atelierelor de art-terapie desfășurate de Asociația Sfântul Laurențiu. Aceste ateliere au fost create de către art-terapeutul Mihaela Șchiopu împreună cu Mirela Vișan și Tatiana Istin.

Veți putea privi perne de sprijin cu mustăți, perne pentru drăgălit genunchii, perne - pisici pe care copiii pot ațipi, păturici rotunjoare, covorașul bufnițâ, o parte a unei camere dedicată unui bebeluș, rain-stick- uri cântătoare, un tavan senzorial cu pasăre și stea, o pelerină, căciuli–iepure, o pălărie vrăjitorescă, etc. Aceste obiecte vor ajunge la copii, așa cum s-a întâmplat deja în timp câte un pic. Toate au combinații de texturi prietenoase și mângâioase și toate vor să devină prieteni buni pentru micii pacienți. 

Ne dorim să schimbăm încet atmosfera specifică unui spital și credem cu putere că dacă fiecare copil ar putea alege să facă tratament într-un salon cu poveste, ar putea fi nițeluș mai mulțumit. Alex de exemplu, visează un  salon cu dinozauri și cearșaf verde, și cu stele. Dacă fiecare mic pacient s-ar putea odihni într-o cameră care să semene un măcar puțin cu lumea lui interioară, s-ar simți mai înțeles și mai ascultat, și poate că procesul tratamentului ar avea nuanțe mai blânde. Dacă fiecare copil s-ar putea costuma potrivit viselor lui pe perioada internării, atunci s-a putea amuza întrucâtva și astfel durerea psihică s-ar putea ameliora oarecum. Am creat pelerine cu bufnițe și nu numai, astfel încât sâ îndrăznim să credem în puterea noastră de a schimba prin gesturi mici  și prin surâsuri suflul fiecărei zile de spitalizare.   

Ne-am gândit, de asemenea, la o cameră naturală ca la un spațiu în care copiii se pot relaxa. Acolo micii pacienți ar putea regăsi ceva din căldura unor materiale familiare, precum și chipurile unor animale pe care le îndrăgesc. Am ales culori liniștitoare, care vin din lumea pașnică a lemnului și a ierburilor. Am creat obiecte sonore în care se aude ploaia și vântul, după cum le clatini, și care te ajută să călătorești cu gândul, dicolo de lumea spitalului.  

Copiii ne-au împărtășit dorințele lor și au pictat despre ele. Ne-au povestit despre cum e la ei acasă, despre câini, cai și văcuțe, despre livezi și flori, despre păturici cu un miros inconfundabil, despre iarbă și nori. Vă invităm să priviți în expoziția noastră și câteva din picturile lor, făcute uneori împreună cu părinții. Pentru noi, lucrările copiilor sunt neprețuite. Au taină mare și o infinită tandrețe.

Expoziția NOBO-NOBO este și o poveste despre prietenie. Multe inimi calde ne-au susținut lucrând alături de noi în clipele libere. Îi mulțumim tare mult pentru apropiere Alexandrei Druță (fondatoarea Molcush - atelier de decorațiuni și accesorii textile), precum și grupului de voluntari duioși creat cu generozitate de către ea.

Prietenul nostru drag, Romi Vasilache, (partenerul nostru tradițional Boohoohoo Handamde Leather Design) ne-a dăruit, ca de obicei cantități mari de piele (un material cu valențe senzoriale anume, plăcut la atingere și catifelat).

Obiectele expuse sunt creația unei grup de prieteni din care face parte artistul vizual Mihaela Șchiopu (conferenţiar la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism ”Ion Mincu”), Ana Vasilache (sociolog), Laura Militaru (logoped) si Daniel Mădălin Dumitru (designer și viitor psiholog). 

Toți cei care au lucrat alături de noi au făcut acest lucru cu dragoste. Obiectele prezente în expoziție au poveștile lor, și toate ne vorbesc despre despre prietenia și entuziasmul atâtor persoane care au dăruit copiilor timpul și înțelegerea lor.  

Din povestea evenimentului mai face parte şi o experiență muzicală inedită cu trupa dramatic lounge ”Cats în the Rain”.

Proiectul ”6+1 aici și acum” a fost realizat de Asociația Tottoro în parteneriat cu Asociația Copiilor cu Cancer Sfântul Laurențiu și a fost cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul  ”Sensory Toy Makerspace 2.0” a fost realizat de Asociația Tottoro și a fost cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.