Lideri in sanatatea orala din Europa Centrala si de Est lanseaza Alianta pentru un Viitor Fara Carii - Sectiunea pentru Europa Centrala si de Est

Alianta pentru un Viitor Fara Carii, organizatie formata din experti in sanatatea orala, a facut public un raport privind situatia raspandirii cariilor dentare in tarile Europei Centrale si de Est, inclusiv Romania. Raportul arata ca afectiunile orale, precum cariile dentare si afectiunile parodontale, sunt printre cele mai importante probleme de sanatate publica raportate, afectand cea mai mare parte a copiilor de varsta scolara si a adultilor din toata lumea. Caria dentara continua sa constituie o problema importanta de sanatate publica, cu un impact sever asupra populatiei in termeni de durere si suferinta, afectand functiile generale si calitatea vietii. Problemele care pot fi cauzate sau agravate de starea de sanatate dentara precara includ: afectiunile cardiace, accidentul vascular cerebral, diabetul, afectiunile respiratorii, nasterea prematura si greutatea scazuta la nastere.
 
„In pofida faptului ca dispunem de instrumentele necesare prevenirii cariilor dentare, afectiunea aceasta constituie, in continuare, o problema alarmanta in tarile Europei Centrale si de Est”, a declarat Dr. Georgios Tsakos, membru al comitetului de conducere al Aliantei pentru un Viitor Fara Carii. „In fapt, copiii cu o stare de sanatate orala deficitara sunt de pana la 12 ori mai predispusi la restrictii de activitate, lipsa de concentrare la scoala, ceea ce conduce la afectarea rezultatelor scolare si a relatiilor sociale. In Romania, procentul copiilor afectati de carie se ridica la 40%. Este important de mentionat ca perspectiva pozitiva exista, deoarece caria dentara poate fi prevenita, iar in etapa incipienta, evolutia cariei este reversibila prin tratament corespunzator.”
 
Raportul privind caria dentara elaborat de Alianta pentru un Viitor Fara Carii a dus la initierea unei campanii de educatie publica in opt tari din Europa Centrala si de Est, printre care si Romania, centrata pe educarea populatiei cu privire la caria dentara si pe lansarea unei miscari ce are ca obiectiv stoparea cariilor pentru un viitor lipsit de astfel de afectiuni.
 
Reprezentantul Aliantei pentru un Viitor Fara Carii in Romania, Dr. Ruxandra Sfeatcu, Sef de lucrari in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, declara: “Intentia noastra este sa ne concentram asupra constientizarii importantei sanatatii orale si a implementarii programelor de educatie in scoli, pentru a promova regulile de igiena orala in randul copiilor, utilizarea fluorului si obiceiurile alimentare corecte, abordand astfel factorii de risc in vederea atenuarii inegalitatilor din domeniul sanatatii orale.”
Despre situatia cariilor dentare in Romania, Dr. Sfeatcu puncteaza: “Cel mai recent studiu national realizat in randul elevilor de 6-13 ani arata faptul ca 4 din 10 copii au dintii permanenti afectati de carii si 80% folosesc o tehnica nepotrivita de periaj, indicand un nivel de educatie nesatisfacator in ceea ce priveste sanatatea orala.”
 
Declaratia Sectiunii pentru Europa Centrala si de Est a Aliantei pentru un Viitor Fara Carii pentru adoptarea unei noi abordari asupra cariei dentare
 
Pe 25 iunie, la Varsovia, experti in sanatatea orala din Polonia, Republica Ceha, Slovacia, Ungaria, Romania, Lituania, Letonia si Estonia au semnat o declaratie regionala de constituire a Sectiunii pentru Europa Centrala si de Est a Aliantei pentru un Viitor Fara Carii, prin care expertii solicita initierea unei actiuni de colaborare la nivel global pentru a determina in randul liderilor si factorilor decizionali ai comunitatii intelegerea importantei cariilor ca problema actuala, recunoasterea faptului ca aceasta afectiune poate fi prevenita, iar in etapa incipienta evolutia poate fi stopata, precum si dezvoltarea de programe cuprinzatoare pentru prevenirea si combaterea cariilor in regiunea centrala si est-europeana.
 
Printre cei care au semnat declaratia se numara experti din domeniul sanatatii orale din cele opt tari din Europa Centrala si de Est, care au alcatuit Comisia de Experti:
  • Prof. Dr. Urszula Kaczmarek, Polonia, Presedinte al Sectiunii ECE a ACFF
  • Sef lucrari Dr. Ruxandra Sfeatcu, Romania, UMF „Carol Davila” din Bucuresti
  • Conf. Univ. Dr. Romana Koberova Ivancakova, Cehia, Universitatea Carolina din Praga, Facultatea de Medicina din Hradec Kralove
  • Dr. Marta Alberth, Ungaria, Universitatea din Debretin
  • Prof. Univ. Dr. Neda Markovska, Slovacia, Universitatea „Pavol Josef Safarik” din Kosice
  • Conf. Univ. Dr. Julija Narbutaitė, Lituania, Universitatea Lituaniana de Stiinte Medicale
  • Conf. Univ. Dr. Egita Senakola, Letonia, Universitatea Stradins din Riga
  • Asist. Univ. Dr. Jana Olak, Estonia, Universitatea din Tartu, Departmentul de Stomatologie
 
Prof. Dr. Urszula Kaczmarek, numita presedinte al Sectiunii pentru Europa Centrala si de Est a Aliantei pentru un Viitor Fara Carii, a declarat: „Colaborarea este esentiala pentru prevenirea si gestionarea pe scara larga a problemei cariei dentare in toata lumea. Trebuie sa ne dedicam dezvoltarii unui sistem la nivel international, national si local, prin care sa incurajam organizatiile de sanatate publica si comunitatile clinice sa conlucreze pentru combaterea acestei probleme. Impreuna putem educa publicul si putem determina autoritatile din medicina dentara si sanatate publica sa ia masuri. Pentru ameliorarea situatiei in ceea ce priveste sanatatea orala se impune intarirea si continuarea unor strategii de preventie mai eficiente, precum si cresterea constientizarii populatiei cu privire la semnificatia termenului de sanatate orala. Acest din urma obiectiv se poate realiza prin intermediul unor programe de promovare sustinute avand ca subiect sanatatea orala, in conformitate cu regula „sa gandim global – sa actionam local”, a adaugat prof. Kaczmarek.
Partile semnatare ale Sectiunii pentru ECE a Aliantei pentru un Viitor Fara Carii au convenit asupra unor obiective pe termen scurt si lung, pe care organizatiile regionale le vor urmari:
  • Sa reuneasca experti cu cea mai mare influenta, din Europa Centrala si de Est, care impartasesc obiective comune si care pot oferi sprijin si feedback conducerii Aliantei Globale pentru un Viitor fara Carii.
  • Sa abordeze problema inegalitatilor din comunitatile Europei Centrale si de Est cu privire la prevenirea si controlul cariilor.
  • Sa obtina validarea din partea conducerii organizatiilor dentare din Europa Centrala si de Est, care sprijina misiunea si obiectivele Aliantei pentru un Viitor fara Carii, in scopul identificarii si solutionarii lacunelor informationale majore intalnite in domeniul prevenirii cariei dentare.
 
Ce poti sa faci tu pentru a sprijini campania?
  • Sa contracarezi mentalitatea inevitabilitatii. Schimba-ti obiceiurile alimentare, revizuieste-ti obiceiurile de igiena orala, discuta cu medicul tau dentist si educa-ti familia pentru a contribui si tu la viitorul fara carii, pentru toata lumea.
 
Despre caria dentara:
Caria dentara este cea mai raspandita boala de pe planeta, afectand cinci miliarde de oameni sau aproape 80% din populatia mondiala*. In ultimii 30 de ani, in tarile europene s-a observat o scadere considerabila a afectarii prin carie dentara, dar problema ramane in continuare grava. Cariile dentare nu numai ca afecteaza sanatatea orala la nivel individual, cauzand pierderea dintilor, dureri si o functionalitate orala redusa, dar influenteaza si starea de bine, stima de sine si mobilitatea sociala a persoanelor afectate. Iata o serie de statistici locale privind cariile dentare, modul cum acestea influenteaza calitatea vietii romanilor si care este perceptia romanilor cu privire la ingrijirea orala:
  • Convingerea in randul populatiei este ca, in perioada copilariei si a adolescentei, apare riscul cel mai ridicat pentru aparitia cariilor dentare. Doar barbatii si varstnicii sunt constienti ca riscul exista si dupa varsta de 30 de ani.
  • Romanii au conceptii gresite in legatura cu afectiunile dentare, 92% dintre ei considerand ca „mai devreme sau mai tarziu, oricine va avea carii dentare”.
  • Un sfert dintre persoanele investigate considera ca nu stiu cum pot preveni aparitia cariilor.
  • Se evidentiaza o tendinta pozitiva de constientizare a importantei prevenirii cariilor din partea grupului de persoane cu varsta cuprinsa intre 18 si 34 de ani, mai apropiata de media din restul tarilor studiate. Cu toate acestea, aceasta tendinta este inca nesatisfacatoare.
  • In cazul grupului format de locuitorii din mediul rural si al persoanelor cu un nivel de educatie mai scazut, procentul de persoane care viziteaza cabinetul dentar mai putin decat o data pe an este de 70%.
  • Obturarea dintilor, urmata de controlul periodic, sunt principalele motive ale vizitelor la medicul stomatolog in Europa Centrala si de Est. Fata de celelalte tari incluse in studiu, romanii merg la dentist cel mai frecvent doar atunci cand prezinta dureri de dinti sau cand dintele trebuie extras.
  • 90% dintre romani sunt constienti de faptul ca nu au suficienta grija de dintii lor. Exista dorinta de a frecventa mai des cabinetul dentar si de a folosi metode mai variate de ingrijire orala. Cea mai comuna declaratie (in special, in cazul barbatilor si al varstnicilor) este ca isi perie dintii prea rar.
  • Similar celorlalte tari, romanii cumpara un singur tub de pasta de dinti pentru adultii din familie si, eventual, una speciala pentru copii.
 
Caria dentara - afectiune actuala:
Cariile dentare pot fi prevenite, iar, in etapa incipienta, evolutia lor poate fi total reversibila printr-o ingrijire si combatere corespunzatoare - caria dentara este o afectiune posibil de prevenit.
 
Despre Alianta pentru un Viitor Fara Carii:
Alianta pentru un Viitor Fara Carii, organizatie non-profit, este un grup de experti, lideri in sanatatea orala, care si-au unit fortele pentru a contribui la implementarea schimbarilor in domeniul sanatatii orale pe tot globul. Telul Aliantei este sa promoveze initiative menite sa opreasca raspandirea si progresia cariei dentare, pentru un viitor fara carii. Pentru atingerea acestui obiectiv, Alianta considera ca este necesara o actiune colaborativa pentru cresterea constientizarii privind problema cariei dentare si pentru a influenta in mod pozitiv obiceiurile populatiei in ceea ce priveste sanatatea dentara.
 
Pentru mai multe informatii despre Alianta pentru un Viitor Fara Carii, va rugam sa vizitati www.acffeurope.com.
 
# # #
 
Referinte:
*Organizatia Mondiala a Sanatatii, Raport privitor la Sanatatea Orala, 2003. Disponibil la:
http://www.who.int/oral_health/media/en/orh_report03_en.pdf