Iubesti sporturile de iarna? Iata de ce sa optezi pentru echipamente create din lana merinos!

echipament sportiv echipament sportiv

Cui nu-i place iarna si prefera sa se infofoleasca pentru un confort termic ridicat? Inca din copilarie am fost obisnuiti sa purtam haine din lana (in special sosete, pulovere si veste), care desi ne tineau de cald, mai mult ne gadilau si ne zgariau decat sa ne ofere confort.

Ei bine, vremurile acelea au trecut, iar in tendinte este lana merinos, o tesatura ale carei proprietati sunt prea putin stiute de noi, cu exceptia faptului ca “este prea scump”. Nici pe departe, mai ales ca www.naia.ro iti sare in ajutor cu o multime de articole vestimentare create din lana merinos, de dama, copii sau bebelusi, la preturi accesibile.

Daca nu stiai, marile companii producatoare de echipamente montane si de activitati outdoor creeaza articole vestimentare din lana merinos, care provine de la o anumita specie de oi si au in componenta fibre foarte subtiri si moi.

Oile merinos sunt considerate animalele cele mai rezistente si adaptabile conditiilor meteo. Asta pentru ca blana lor este adaptata astfel incat sa reziste la variatii extreme de temperatura. Aceste oi provin din Spania, dar au fost domesticite si in Australia si, la fel de bine, se simt in largul lor in Alpii de Sud din Noua Zeelanda.

 

De ce lana merinos este perfecta pentru echipamente de iarna?

In primul rand, confera un grad ridicat de confort

Datorita faptului ca este moale si are un raport greutate-caldura excelent, lasa pielea sa respire si ofera confort termic ridicat, asemenea unui sac de dormit. De regula, lana se masoara in microni (1mm=1000 micron), iar cea merinos are grosimea de 17-19.5 microni, in comparație cu lana obisnuita (30-32 microni), fapt ce permite imbracamintei sa se intinda odata cu miscarile tale si sa revina la forma initiala, fara a se deforma.

Confort termic sporit

Lana obisnuita absoarbe o cantitate de umezeala de pana la 30% din greutatea ei, fapt ce iti va oferi disconfort. In cazul lanei merinos, transpiratia va fi captata si adusa la exterior, proprietate care se numeste wiking. 

Proprietati antibacteriene si rezistenta la mirosuri neplacute

Lana merinos nu absoarbe la fel de mult transpiratia si bacteriile care produc mirosul neplacut,  deoarece sunt keratinoase si contin lanolina. Altfel spus, umezeala este transportata in exterior, astfel incat transpiratia sa nu ramana cat sa produca bacterii, fapt ce poate fi cu adevarat un beneficiu, mai ales cand esti pe munte si nu ai suficiente haine de schimb.

Lana merinos este neinflamabila

Nu ia foc datorita faptului ca are in componenta apa si nitrogeni, care ajuta la auto-stingere, si nici nu emana gaze toxice (ca in cazul materialelor sintetice).

Confera durabilitate sporita

Lana merinos este o fibra durabila si rezistenta la uzura. Cu alte cuvinte, durata de viata a hainelor din lana merinos o depaseste cu multi ani pe cea a hainelor create din materiale sintetice.

Este eco-friendly

Recoltarea si prelucrarea lanii necesita o cantitate mare de apa, iar asta se vede la nivelul mediului inconjurator. O oaie merinos saxona produce 3-6kg de lana pe an, iar o Merinos Peppin poate produce pana la 18kg/an. Este o sursa naturala si 100% regenerabila, mai ales ca oile trebuie tunse pentru a nu-si pierde mobilitatea.

In plus, purtarea indelungata se traduce printr-un consum redus de detergenti si energie electrica pentru a le spala. Iar ingropate in pamant, aceste fibre de lana merinos sunt complet reciclabile si biodegradabile, in doar cateva luni.

Confera si protectie solara

Lana merinos are protectie solara +50 pe intreg spectrul, deci este ideala si in cazul persoanelor sensibile la soare sau cu probleme ale pielii.