Ingredientul Secret al lunii decembrie de pe platforma Electrolux: scortisoara

Ingredientul lunii decembrie de pe platforma Electrolux este scortisoara. Utilizata in bucataria vestica pentru deserturi si preparate dulci, scortisoara ocupa un loc de cinste in bucataria indiana in prepararea multor mancaruri de baza.

The Secret Ingredient este o platforma creata pentru a dezvolta abilitatile culinare si pentru a aduce inspiratia gastronomica in casa ta. Astfel, in fiecare luna, Electrolux iti propune un ingredient secret si iti ofera informatii despre istoria acestuia, valorile nutritive, trucuri si idei de integrare a acestuia in retetele tale de zi cu zi. Platforma Secret Ingredient a fost creata din pasiune pentru gatit si se bazeaza pe cei peste 100 de ani de experienta pe care Electrolux in conceperea echipamentelor profesionale pentru cei mai cunoscuti si apreciati chefi din Europa.

Scortisoara – ingredientul lunii decembrie

Unul dintre cele mai vechi condimente cunoscute, scortisoara este mentionata in Biblie si a fost utilizata inca din perioada Egiptului Antic in scopuri culinare si terapeutice. In acele vremuri, valoarea scortisoarei era atat de ridicata, incat era considerata mai pretioasa decat aurul - o livra romana (aprox. 327 de grame) de scortisoara valora cat zece salarii are unui muncitor.

Scortisoara este un condiment obtinut din partea interioara a scoartei mai multor specii de arbori din clasa Cinnamomum, familia Lauraceae. Desi specia Cinnamomum verum, originara din Sri Lanka, este considerata a fi sursa „scortisoarei adevarate”, cea mai mare parte din scortisoara aflata in comert este obtinuta dintr-o specie inrudita de arbori, Cinnamomum aromaticum. Acest tip de scortisoara este numita „cassia” si cultivata in China si in sudul si estul Asiei. Aceste doua tipuri de scortisoara difera in ceea ce priveste gustul, mirosul si compozitia chimica.

Scortisoara in retete

Friptura de porc aromata cu scortisoara

De Anca Lungu, food blogger

 

Ingrediente

Pentru aceasta reteta aveti nevoie de:

1 kilogram si jumatate de pulpa de porc

Un bulb de fenicul

6 catei de usturoi

O mana de rozmarin proaspat

500 ml de vin Chardonnay

100 g de unt cu 60% grasime

Sare de mare,

Piper

2 betisoare de scortisoara.

 

Mod de preparare

1. Se taie carnea in bucati mai mari.

2. Se topeste untul intr-o tigaie si se rumenesc timp de 3-4 minute bucatile de carne.

3. Se feliaza usturoiul si se taie feniculul in bucati mari.

4. Bucatile de carne se asaza apoi intr-un vas de fonta si se adauga usturoiul, crengutele de rozmarin, bucatile de fenicul, sare si piper.  

5. Se toarna vinul peste carne, pana cand aceasta este complet acoperita de vin.

6. Se adauga betele de scortisoara, se acopera cu un capac si se da la cuptor timp de 2 ore, la 180˚C.

7. La sfarsitul celor 2 ore, se scoate capacul si se mai lasa timp de jumatate de ora in cuptor, la aceeasi temperatura.

Incearca si tu ingredientul secret al lunii decembrie si descopera o noua experienta a gustului, chiar la tine acasa!