Fenomen îngrijorător: închisorile, pline de tot mai mulţi minori

Condamnaţi pentru tâlhărie, viol, furt, omor, ultraj sau agresiune, din ce în ce mai mulţi tineri ajungi după gratii. Avocaţii încearcă din răsputeri ca pedepsele lor să fie înlocuite cu alte măsuri educative.

Penitenciarele de minori şi tineri de la Bacău, Craiova, Târgu Mureş şi Tichileşti au 1.999 de locuri şi peste 2.150 de deţinuţi, din care aproximativ 12 la sută sunt minori, iar în toate unităţile ANP sunt aproximativ 500 de minori, 400 dintre aceştia fiind condamnaţi definitiv.

Recent, pentru un băiat de 17 ani din Bucureşti, care comisese o tâlhărie, procurorii au cerut arest preventiv. În urma procesului, avocata sa a obţinut ca el să petreacă următoarele luni într-un stagiu de educare civică, pentru a i se da posibilitatea să-şi continuie studiile şi să ducă o viaţă normală, să nu treacă prin trauma de după gratii.

“In cazul in care i s-ar fi aplicat o masura educativa privativa de libertate, respectiv internarea intr-un centru de detentie consider ca ar fi fost afectat tot restul vietii fiind la o varsta frageda . Mai mult decat atat el a recunoscut fapta, a regretat-o, si consider ca durata retinerii de 24 de ore a fost suficienta pentru a-l face pe inculpatul minor sa constientizeze necesitatea respectarii normelor penale si pentru a evita riscul savarsirii unor noi fapte similare pe viitor.” a declarat avocata Mihaela Elena Florea.

Din păcate, nu mulţi dintre tineri au aceeaşi soartă: din cei 512 minori aflaţi în evidenţele penitenciarelor (492 băieţi şi 20 fete),  38 încarceraţi pentru omor, 39 pentru viol, 243 pentru furt, 175 pentru tâlhărie, doi pentru vătămare corporală, unu pentru loviri sau alte violenţe, doi pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, doi pentru infracţiuni privind prevenirea şi combaterea traficului de persoane, unu pentru infracţiuni privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi nouă pentru alte infracţiuni.

Cabinet de Avocatura Mihaela Florea

Mihaela Florea