Este tigara electronica sigura? Studiu

Un cercetator american, cunoscut anterior pentru opinia sa negativa despre tigari electronice, pare sa isi fi schimbat complet parerea, potrivit unui raport publicat de site-ul Brown Daily Herald. David Abrams, director executiv la Institutul Schroeder John Hopkins pentru Cercetarea tutunului si Studii Politice, a criticat anterior tigara electronica in pozitia sa oficiala in randul organizatiilor antifumat. Cu toate acestea, comentariile sale recente i-au determinat pe multi sa isi puna din nou intrebarea, „Sunt tigarile electronice sigure?”

Site-ul Brown Daily Herald il citeaza Abrams ca spunand, „cercetarile realizate pana acum dovedesc ca sunt (tigarile electronice) mult mai putin riscante decat tigarile din tutun.” Abrams a facut, se pare, aceste remarci in apararea tigarilor electronice ca fiind o alternativa mai putin daunatoare pentru tigarile traditionale din tutun.

Colegul lui Abrams, Belinda Borelli, a sustinut, de asemenea, ca tigarile electronice sunt probabil mai sigure decat tigarile din tutun. Din pacate, aceasta a tinut sa adauge si ca, „nu stim destul despre ceea ce este in e-lichidul pentru tigara electronica sa spunem ca produsele sunt absolut sigure”. Aceasta a tinut sa precizeze ca s-au descoperit urme de metal si substante toxice in e-lichid, insa fara a face dovada unei cercetari stiintifice.

De fapt, stim de la numeroase studii stiintifice realizate, ca au existat cazuri in care s-au gasit urme de metale sau substante chimice toxice in lichidul pentru tigara electronica, doar ca acestea au fost intotdeauna sub forma de urme sau in limite sub cele admise de catre autoritati. Cu alte cuvinte, acestea nu pot pune in pericol sanatatea utilizatorului.

„Sigur” ar trebui sa insemne ceva

In timp ce nu exista date stiintifice care sa demonstreze, fara nicio indoiala, ca tigarile electronice sunt complet sigure, exista in prezent nenumarate dovezi stiintifice care arata ca acestea sunt cu mult mai sigure decat tigarile traditionale din tutun. Din acest motiv, tigarile electronice nu ar trebui sa fie stigmatizate sau reglementate intr-un fel in care acestea ar deveni mai dificil de fabricat si de achizitionat decat tigarile traditionale! In cazul in care adevaratul scop al autoritatilor este de a reduce ratele de fumat si de a imbunatati sanatatea publica, atunci orice produs care ofera orice masura de reducere a riscurilor ar trebui sa apara ca o parte pozitiva a acestei ecuatii si sa fie salutat de catre toate partile.

Tigarile electronice sunt preferate, in prezent, de milioane de fosti fumatori din intreaga lume, care au marturisit cu totii ca se simt mult mai bine de cand folosesc aceste dispozitive. Simpla lor marturie ar trebui sa fie un motiv suficient de puternic pentru a incuraja si pentru a sustine aceste dispozitive. Mai mult decat atat, lor li se alatura si cei din jur care nu mai sunt expusi pericolelor fumatului pasiv. Vaporii expirati de la tigara electronica nu contin substante chimice periculoase si nu pun in pericol sanatatea celor din jur.

Daca si tu esti fumator poate ca este timpul sa acorzi o sansa tigarilor electronice. S-ar putea sa ramai placut surprins de eficienta acestor produse! Nu ai nimic de pierdut!