Design Lab: Zece ani de inovatie in design-ul electrocasnicelor pentru curatare

„Curatare fara efort” este una dintre ideile care a stat la baza formularii temei din acest an a competitiei Electrolux Design Lab.

„Curatare fara efort” este una dintre ideile care a stat la baza formularii temei din acest an a competitiei Electrolux Design Lab. Conceptul s-a nascut din constrangerile pe care un spatiu restrans le impune si de consumatorii care trebuie sa se obisnuiasca cu viata in apartamente mici. In cei zece ani de Electrolux Design Lab, am fost martori la dezvoltarea unor concepte inovatoare si de un real ajutor in curatarea locuintei.

Stefano Marzano, Director-Sef de Design la Electrolux, descrie tema competitiei din acest an: ”Tinand cont de faptul ca locuintele din zona urbana sunt mai restranse si integrate, spatiul destinat electrocasnicelor pentru curatenie este semnificativ redus si necesita solutii de design inspirate si inteligente. Economisirea timpului este o alta preocupare a consumatorilor, astfel, realizarea cu usurinta a treburilor casnice zilnice ar trebui sa fie ideea care sa influenteze gandirea si creativitatea designerilor.”

S-a implinit un deceniu de cand Electrolux a lansat competitia Design Lab, iar de-a lungul timpului, perceptia consumatorului a evoluat semnificativ printr-un val de tendinte noi si fara precedent. Tema din acest an a competitiei Electrolux Design Lab a fost influentata de cresterea gradului de urbanizare, spatiul devenind limitat odata cu migratia dinspre zonele rurale spre zone dens populate si spre zone urbane restranse. Exista trei directii care au luat nastere datorita acestei tendinte – curatare fara efort, aer natural si social cooking.

Printre cele mai bune proiecte participante la Electrolux Design Lab in anii precedenti, care prezinta idei de electrocasnice pentru curatat, se numara:

Dust Mate (2005): Sebastian Alberdi si Gustavo Maggio, Spania

Dust Mate se aseamana cu o pereche de pantofi sport, insa, spre deosebire de pantofii obisnuiti, care lasa murdarie prin toata casa, Dust Mate au fost transformati intr-un aparat pentru curatare. Pe masura ce mergi prin casa, talpa fiecarui pantof sterge praful de pe podea. Acest concept combina cu succes un mecanism de aspirare inovator si compact, cu materiale puternice si flexibile care ofera o experienta unica si fara efort pentru utilizator. Conceptul ar putea fi definit simplu: „cureti in timp ce respiri”, curatarea devenind o activitate inconstienta – un produs care poate fi parte din stilul tau de viata.

Eclipse vacuum cleaner (2005): Erik Andershed, Australia

Filosofia de design din spatele dispozitivului Eclipse a fost sa elimine o mare parte din problemele actuale pe care le intalnesti la aspiratoare. Eclipse incorporeaza o navigare controlata de senzori care permite dispozitivului sa ocoleasca obstacolele. Aceasta caracteristica unica este o solutie pentru curatenie, reusind  sa se tina dupa tine oriunde vei curata.

E-wash (castigator in 2007): Levente Szabo, Ungaria

E-Wash este o masina compacta de spalat rufe cu o capacitate normala de incarcare, care foloseste nucile arborelui de sapun in locul detergentului obisnuit. Ideea crearii dispozitivului E-wash a plecat de la efectele poluarii, cauzate de masina de spalat si de productia de detergent. Nucile arborelui de sapun sunt naturale si eco-friendly. Mai mult, dimensiunea masinii de spalat este redusa, potrivita pentru spatiile mici, fara a fi compromisa capacitatea de incarcare a acesteia.

 

Naturewash (2009): Zhenpeng Li, China

Naturewash este o masina de spalat care nu foloseste apa, ci ionii negativi pentru a spala tesaturi tratate cu tehnologie nano. Cu o forma orizontala, masina de spalat are trei optiuni care pot fi setate cu ajutorul ecranului touch: curatare haine, parfum de iarba si parfum floral. Utilizatorul poate sa se intinda sau sa se aseze pe Naturewash pentru a curata sau a reimprospata hainele pe care le poarta. Pentru a obtine o curatare perfecta, hainele pot fi intinse pe masina de spalat.

 

 

Renew (2009): Louis Filosa, SUA

Renew este un vaporizator inteligent care reimprospateaza si curata hainele. Cu doua lamele de abur, Renew lasa hainele curate. Un scanner cu infrarosu si cu identificare de frecvente radio preia informatiile despre haine de pe etichetele acestora. Daca echipamentul detecteaza un obiect neidentificat, Renew dezactiveaza optiunea de abur. Un OLED touch screen permite interactiunea; Renew nu ocupa mult spatiu si este realizat din aluminiu si sticla reciclata.

 

Bifoliate (2009): Toma Brundzaite, Lituania

Bifoliate economiseste spatiul, fiind o masina de spalat vase care se monteaza pe perete si care ii permite utilizatorului sa puna vasele murdare intr-un compartiment si sa utilizeze celalalt raft pentru vasele curate. Conceperea dispozitivului Bifoliate a fost inspirata de faptul ca asezarea vaselor curate din masina de spalat in dulap este, de multe ori, o munca plictisitoare. Tehnologia de curatare cu val ultrasonic a dispozitivului Bifoliate il face mai eficient si mai prietenos cu mediul decat o masina obisnuita de spalat vase.

 

Robo TAPcleaner (2011): Gyu Ha Choi, Coreea de Sud

Robo TAP este intruchiparea inteligenta a unui aspirator robotic folosit pentru a tinti exact zona care trebuie curatata. Acesta permite utilizatorului sa orienteze cu precizie aspiratorul robot intr-o anumita locatie, doar prin simpla atingere a podelei cu piciorul. Un sistem IPS ghidat de o telecomanda simpla este atasat la pantoful utilizatorului. Doua batai usoare pe pata de murdarie si Robo TAP va sti cu exactitate zona care trebuie curatata. Inca doua batai usoare vor anula comanda si trei batai vor intoarce aspiratorul la programul automat.

 

The Spot Cleaner (castigator 2011): Adrian Mankovecky, Slovacia

Fie ca sunteti pasionat de excursii cu rucsacul in spate, fie ca plecati frecvent in calatorii de afaceri, veti fi cucerit de acest dispozitiv mic de curatare a petelor. Spot Cleaner isi merita numele si ii permite utilizatorului sa curete pete specifice, fara necesitatea de a folosi o masina  de spalat obisnuita. Pentru inceput, separa cele doua componente ale dispozitivului, pozitioneaza-le lateral pe imbracaminte si alege programul de curatare corespunzator. Ionii negativi si aburul reimprospateaza imbracamintea si indeparteaza petele. Fiind alimentat de o baterie din cristale de zahar, il poti folosi practic oriunde.

  

Despre Electrolux Design Lab

Lansat in 2003, Electrolux Design Lab este o competitie anuala de design, desfasurata la nivel global, care se adreseaza absolventilor si studentilor de la design din intreaga lume. In 2012, Design Lab a aniversat zece ani de cand incurajeaza si sustine tinerii designeri sa conceapa dispozitive inovatoare pentru locuintele viitorului.

 

In acest an, termenul-limita pentru inscrierea in prima etapa a competitiei este 15 martie, iar castigatorul va fi desemnat in octombrie 2013, dupa parcurgerea tuturor etapelor de evaluare si selectie, in fata unui juriu de profesionisti.

 

Primul premiu al competitiei este de 5000 euro si un stagiu de practica de sase luni la sediul central de design Electrolux. Al doilea premiu este de 3000 de euro, al treilea premiu de 2000 de euro, iar castigatorul ales de public prin intermediul voturilor online va fi rasplatit cu 1000 de euro.

 

Aflati mai multe despre Design Lab pe canalele Electrolux din social media:

 

Design Lab blog:

electrolux.com/electroluxdesignlab

 

Electrolux Facebook page:

facebook.com/ElectroluxAppliances

 

Twitter: twitter.com/Electrolux

 

Flickr: flickr.com/photos/electrolux-design-lab

 

Pinterest: pinterest.com/electrolux

 

Instagram: Instagram.com/electrolux