De ce să ții cont când cumperi o stație de călcat

Informatii oferite de eMAG despre statiile de calcat eMAG despre statii de calcat

Te-ai săturat să petreci ore întregi călcând haine. În acest caz, o stație de călcat te ajută să economisești mai mult timp atunci când îți calci hainele. Una din marile revoluții ale domeniului electrocasnic a fost evoluția fierului de călcat simplu către stațiile de călcat. O invenție care îmbunătățește funcționarea tradiționalului fier de călcat cu aburi și care te ajută să calci mult mai ușor și mai eficient.

Secretul eficienței sale este în rezervorul de apă mult mai mare decât al oricărui fier de călcat convențional. În plus, acest rezervor nu este încorporat în fierul de călcat și, drept urmare, cântărește mai puțin.

 

Statii de calcat – modele disponibile

În prezent, se găsesc o mulțime de modele de stații de călcat. În mod normal, cu cât este mai scumpă, cu atât mai multe funcții va avea stația de călcat, dar nu e neapărat  necesar să o cumperi pe cea mai scumpă, întrucât e posibil să nu ai nevoie de toate aceste funcții.

Este fundamental să știi cât de mult îi ia stației de călcat pentru a fi gata de utilizare. Aburii trebuie să ajungă la presiunea necesară pentru a ieși cu forță și a avea volumul adecvat pentru a putea călca. La modelele mai vechi, era necesar un interval între 10 și 12 minute pentru a fi gata de utilizare. În prezent, însă, cele mai noi modele mai au nevoie doar de 2-3 minute.

 

Statii de calcat – rezervorul

Capacitatea rezervorului cu apă este foarte importantă la alegerea unei stații de călcat. Cu cât mai mare este rezervorul, cu atât trebuie să ne oprim mai rar din treabă pentru a-l reumple. Majoritatea stațiilor de călcat au rezervoare cu o capacitate între 0,8 și 1,5 litri, dar găsim și modele cu rezervoare între 2 și 2,5 litri. Cu un rezervor de 2 litri, de exemplu, putem călca timp de trei ore încontinuu, fără a fi nevoie să încarci rezervorul.

Trebuie ținut cont că, cu cât mai mare capacitatea rezervorului, cu atât mai grea este baza stației de călcat.

Presiunea e și ea importantă, pentru că vorbim de forța cu care iese aburul la călcare. Recomandabil e o presiune între 4 și 6 bari.

 

Statii de calcat - talpa

Talpa poate fi din aluminiu, inox, paladium sau materiale metalice acoperite cu plăci ceramice. Este cea mai importantă parte componentă a acestor produse, pentru că ea intră în contact direct cu țesăturile. În funcție de materialul din care este confecționată, se poate stabili și randamentul la încălzire. Un produs de calitate trebuie să alunece ușor peste orice tip de țesătură, reducând riscul de deteriorare a hainelor la minimum. Aluminiul se încălzește foarte rapid, dar se zgârie foarte ușor și se curăță dificil. Inoxul se încălzește mai greu, dar e mai rezistent la șocuri și zgârieturi. Ceramica protejează eficient împotriva deteriorării și alunecă foarte ușor. Așadar, depinde doar de tine, de preferințele tale și de felul în care utilizezi tu stația de călcat atunci când alegi materialul tălpii.