Cu ce se ocupa un coordonator SSM?

coordonator ssm coordonator ssm

Multe firme ofera servicii de coordonare in domeniul securitatii si sanatatii in munca. Tocmai de aceea exista si functia de coordonator SSM. O asemenea functie, de coordonator in materie de securitate si sanatate, are o anumita insemnatate.

Desigur ca va intrebati care sunt competentele necesare exercitarii functiei de coordonator in materie de securitate si sanatate? Competentele necesare coordonatorului SSM sunt experienta profesionala de minimum 5 ani in arhitectura si formarea specifica de coordonator in materie de securitate si sanatate, actualizata la fiecare 3 ani.

Dupa cum vedeti, competentele necesare unui coordonator SSM nu sunt simple. Este necesara o formare specifica de coordonator - activitatea prin care se asigura formarea personalului in vederea dobandirii cunostintelor minime necesare realizarii obligatiilor prevazute de lege.

Competente si obiective

Cordonatorul in materie de securitate si sanatate isi desfasoara activitatea in companii din domeniul constructiilor, in toate punctele de lucru ale acestora. Fiiind persoana fizica sau juridica competenta, desemnata de catre beneficiar si/sau de catre managerul de proiect. Totul in conformitate cu legislatia aplicabila in vigoare, pentru a realiza coordonarea in materie de securitate si sanatate in munca in faza de studiu, conceptie si elaborare a unui proiect, cat si pe perioada executarii lucrarilor.

Cu ce se ocupa mai exact un coordonator in materie de sanatate si securitate in munca (studii medii sau superioare)?

Se ocupa in principal cu: informarea despre factorii de proiectare si monitorizarea riscurilor; elaborarea si dezvoltarea Planului de securitate si sanatate si a Registrului de coordonare; revizuirea Planului cu fazele de constructie (unde este cazul); stabilirea masurilor generale de securitate si sanatate aplicabile santierului (unde este cazul); furnizarea de consiliere profesionala; organizarea si participarea la sedinte; prevenirea accidentelor de munca pe santier.

E nevoie de o cultura SSM

In cazul in care coordonatorul a absolvit doar studii medii (tehnician), acesta nu va putea fi angajat decat coordonator SSM pe durata realizarii lucrarii. Coordonatorii care au absolvit cursuri de formare pentru nivelul superior pot desfasura activitatea pentru care au fost pregatiti la elaborarea oricaror proiecte si/sau pe santierele aferente acestora.

Eficienta acestui domeniu de activitate reprezinta si obiectul activitatii desfasurate: lucratorii sa lucreze in maxima siguranta, sa constientizeze riscurile la care sunt supusi si rezultatul sa fie zero incidente/accidente. Acest lucru este posibil doar printr-o buna implementare a legislatiei - procedurilor si o eficienta coordonare.

Obiectivul principal al unui coordonator SSM trebuie sa fie acela ca fiecare lucrator din societate sa se intoarca acasa la familie sanatos dupa fiecare zi de munca. Si, de asemenea, obiectivul firmelor care detin coordonatori in materie de securitate si sanatatea muncii trebuie sa fie acela de a preveni accidentele de munca si imbolnavirilor profesionale. De a implementa acea cultura de SSM care sa ii ajute sa se intoarca sanatosi la familiile lor, dupa fiecare zi de munca.