Cat va costa lichidul pentru tigara electronica din 2016?

Incepand cu 1 ianuarie 2016, fiecare mililitru de lichid pentru tigara electronica, care contine nicotina, va fi accizat cu 0,5 lei, asa ca vaperii si cei care vor sa renunte la fumat cu ajutorul acestui dispozitiv vor fi nevoiti sa scoata mai multi bani din buzunar. Avand in vedere ca normele metodologice nu au fost inca publicate, nu se stie inca daca aceste mariri de pret vor avea loc doar pentru stocurile de lichid pentru tigara electronica achizitionat dupa aceasta data sau vor fi afectate si cele achizitionate anterior. Oricum, cel mai bun lucru pe care il poate face un vaper pana pe 31 decembrie este sa profite si sa-si cumpere cat mai multe sticlute cu elichide, inainte ca acestea sa se scumpeasca considerabil. Magazinul online de tigari electronice Vipercig ofera tuturor celor interesati unele dintre cele mai bune marci de lichide, Liqua si Dekang, in sticlute de 30 de ml, la pretul de 30 de lei bucata.

Masura accizarii acestui produs a fost luata - spun cei responsabili - ca urmare a practicilor la nivel european, insa argumentul lor este invalidat de faptul ca in nicio alta tara din Uniunea Europeana nu s-a introdus acciza pe elichide. In realitate, cresterea de pret este mai mult o masura compensatorie, care va ajuta la echilibrarea deficitului bugetar, afectat de noul Cod Fiscal, care prevede printre altele reducerea TVA-ului. Prin urmare, decizia este strict financiara si nu are nicio legatura cu descurajarea vapatului in Romania. Insa acest lucru nu-i incalzeste deloc pe vaperi, care au decis sa renunte la fumat si sa treaca pe tigari electronice din dorinta de a-si imbunatati starea de sanatate. Ramane de vazut daca scumpirea elichidelor ii va determina pe fumatori sa se gandeasca de doua ori inainte sa ia o decizie, care le poate salva viata.

Pretul elichidelor din 2016

Avand in vedere ca acciza este de 0,5 lei/ml, o sticulta cu 10 ml de lichid pentru tigara electronica, indiferent de concentratia de nicotina, va fi cu 5 lei mai scumpa, iar cele de 30 de ml se vor vinde cu 15 lei mai mult. Bazele de propilen glicol si glicerina vegetala, care ii ajutau pe vaperi sa faca economii serioase, vor fi si ele accizate, asa ca o baza de 100 de ml va costa cu 50 de lei mai mult. Din pacate, elichidele vor fi din nou afectate in urmatoarele luni. Avand in vedere ca, pana in mai 2016, guvernul Romaniei trebuie sa adopte Directiva Parlamentului European (2014/40/EU) in materie de tigari electronice, elichidele mai mari de 10 ml vor fi interzise de la comercializare. Aceasi masura legislativa stipuleaza ca sticlutele cu lichid pentru tigara electronica nu vor mai avea voie sa depaseasca 20 mg/ml de nicotina, iar clearomizoreale cu o capacitate mai mare de 2 ml nu vor mai avea voie sa fie vandute.

Singurele elichide scutite de aceasta taxa sunt cele fara nicotina. Acest lucru poate determina un noua practica printre vaperi si anume: cumpararea unei sticlute de elichid cu o concentratie mai mare de nicotina fata de consumul obisnuit si a altora fara niciun mg de nicotina, care vor fi mai ieftine si apoi mixarea lor, astfel incat sa rezulte mai multe sticlute cu lichid, care sa contina o concentratie de nicotina cu care vaperul este obisnuit, dar care per total sa fie mai ieftine. Chiar daca vaperii nu vor recurge la aceasta modalitate de optimizare a costurilor, lichidul pentru tigara electronica si celelalte consumabile tot vor fi mai accesibile pentru omul obisnuit decat tigarile cu tutun.

Vipercig

Vipercig