Anevrismul de aortă abdominală, "bombă cu ceas"

Anevrismul de aortă abdominală, "bombă cu ceas" Dr. Marius Militaru, medic primar chirurgie cardiovasculară la Ovidius Clinical Hospital

Anevrismul de aortă abdominală este o afecţiune care va lua pacientul prin surprindere. Netratată, boala devine periculoasă, iar singura soluţie este tratamentul chirurgical de urgenţă. 

Pentru a înţelege mai bine cum să preîntâmpinăm situaţii care, din nefericire, pot deveni chiar letale, Dr. Marius Militaru, medic primar chirurgie cardiovasculară la Ovidius Clinical Hospital, ne spune mai multe despre anevrismul de aortă abdominală. 

„Aorta este cel mai mare vas care duce sângele oxigenat de la inimă spre toate organele importante, precum şi spre mâini şi picioare. Anevrismul de aortă abdominală (AAA) este o afecţiune gravă determinată de slăbirea peretelui aortei, urmată de creşterea diametrului acesteia şi, dacă nu este descoperit şi tratat la timp, se poate rupe, cauzând o hemoragie internă masivă, ce poate fi fatală. 

Alte riscuri sunt legate de prezenţa cheagurilor şi a resturilor de plăci de aterom din interiorul anevrismului, care se pot desprinde din cauza fluxului de sânge şi ajung în alte zone ale corpului unde blochează circulaţia, determinând ischemia periferică. Aceasta, agravată, poate duce la pierderea unui membru. 

Două treimi dintre bolnavii care au suferit ruptura AAA nu au ştiut că au boala până în momentul în care aceasta s-a produs. Dacă rămâne netratat, AAA se poate rupe şi devine o urgenţă chirurgicală. Din păcate, 50% dintre aceştia decedează înainte să ajungă la spital”, a precizat dr. Marius Militaru. 

Când ne prezentăm la medic Doar un specialist poate evalua şi recomanda atitudinea terapeutică potrivită în cazul bolii, în funcţie de mărimea şi localizarea AAA, precum şi alţi factori locali şi generali. Chirurgul cardiovascular este cel care se poate asigura că pacientul foloseşte cea mai bună opţiune terapeutică. 

„Dacă prezentaţi următorii factori de risc, trebuie să vă adresaţi de urgenţă medicului specialist de chirurgie cardiovasculară pentru o evaluare clinico-terapeutică: vârsta peste 60 de ani, sexul masculin (acesta este mai predispus decât cel feminin), aveţi boala aterosclerotică, există un istoric familial de AAA, sunteţi fumător, aveţi hipertensiune arterială, aveţi o boală pulmonară cronică.

De asemenea, trebuie să vă adresaţi chirurgului cardiovascular dacă aveţi următoarele semne şi simptome: formaţiune pulsatilă în abdomen, durere abdominală inexplicabilă şi severă în abdomen sau în spate, durere, paloare sau parestezii la nivelul membrelor inferioare”, a mai adăugat specialistul de la OCH. 

În cadrul Ovidius Clinical Hospital, pacienţii pot beneficia de consultaţii şi tratament de specialitate din partea Dr. Marius Militaru, medic primar chirurgie cardiovasculară cu o experienţă de mai bine de 20 de ani în domeniu, cel mai experimentat chirurg în tratamentul AAA rupt şi nerupt, cu zeci de intervenţii reuşite în Spitalul de Urgenţă Floreasca Bucureşti şi Spitalul Judeţean Constanţa, precum şi unităţi medicale din Germania. 

Albert Einstein, Charles de Gaulle, Lucille Ball şi alţi oameni celebri au murit din cauza unui AAA rupt. AAA este o adevărată bombă cu ceas, care nu trebuie lăsată să explodeze. Dacă recunoaşteţi factorii de risc sau simptomele de mai sus, mergeţi să vă vadă un chirurg cardiovascular!

Informații de contact

Nume Companie

Ovidius Clinical Hospital

Persoana de contact

Georgiana Anghel, PR Manager

Telefon

0241.480.400

E-mail