„Agenda Comunității” îmbunătățită prin implicare civică

Fundația Corona proiect Agenda comunității

Proiect derulat de Fundația Corona în parteneriat cu Asociația de dezvoltare rurală Ceplenița cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este de a sprijini participarea activă a cetățenilor în luarea deciziilor publice în vederea asigurării reprezentativității tuturor grupurilor din cadrul comunităților pentru buna lor funcționare și dezvoltare. Pentru aceasta este necesară informarea, îndrumarea și crearea unui dialog între cetățeni și autoritățile locale la nivel local, începând cu cei mai tineri membri ai comunității. De asemenea, este necesară stimularea implicării oamenilor în găsirea soluțiilor la problemele locale.

Proiectul „Agenda Comunității” se implementează în perioada 01.03.2021 - 28.02.2023 în 20 de comunități din Botoșani, Iași și Vaslui. Astfel, 2000 de tineri cu vârste cuprinse între 14 și 35 ani vor fi învățați până la finalul proiectului cum să ridice pe agenda publică a comunității în care trăiesc probleme comunitare pentru care ar dori să existe soluții, cum ar fi crearea spațiilor pentru tineri, îmbunătățirea infrastructurii, o localitate în care deșeurile să se colecteze selectiv, un nou teren de sport, o relație de comunicare transparentă cu autoritățile locale etc.

După 15 luni de implementare a proiectului:

Ø 20 de comunități în care proiectul a început să aibă impact în spațiul civic;

Aceste comunități au fost analizate și, în urma discuțiilor cu tinerii, au fost stabilite teme pe care trebuie să se lucreze în continuare pentru îmbunătățirea vieții.

De asemenea, a început și monitorizarea modului în care aleșii locali asigură transparența activității lor, de la comunicarea publică prin intermediul site-urilor primăriilor, până la publicarea raportul anual de activitate al primarilor, viceprimarilor, consilierilor locali.

Peste 200 de tineri sunt implicați deja în acțiuni de monitorizare și de consultare cu autoritățile publice.

Ø 40 persoane resursă care ca mentori sau coordonatori locali, instruiesc și susțin tinerii implicați în activitățile locale;

Până în prezent au fost realizate peste 100 de sesiuni de formare cu tinerii din cele 20 de comunități, la care au participat mai mult de 1500 tineri, urmare a dorinței acestora de a fi activi civic în comunitatea în care trăiesc.

Pentru ca aceste activități să fie posibile, echipa de proiect a elaborat atât instrumente de comunicare, consultare publică și de monitorizare a activității administrației publice locale cât și materiale de promovare care susțin inițiativele cetățenești.

Rezultatele de până acum ale proiectului sunt prezentate vineri, 3 IUNIE 2021 – Iași, începând cu ora 11:00 la CAMERA DE COMERȚ ŞI INDUSTRIE IAŞI.

Ø Alte detalii despre proiect sunt postate și pe pagina de facebook: @agendacomunitatii

Până la finalul proiectului

500 tineri vor fi implicați în acțiuni de monitorizare a autorităților locale, 100 dintre aceștia vor fi implicați în acțiuni de consultare cu autoritățile publice.

Vor fi realizate minim 40 de inițiative cetățenești prin care să se aducă dezvoltare în comunitățile locale vizate și cel puțin 50 tineri se vor întrece înscriși in concursul cu tematică civică.

Proiectul „Agenda Comunității” beneficiază de o finanțare în valoare de 255,041.00 Euro, prin programul Active Citizens Fund România.

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.”

Despre Fundaţia CORONA

Fundația Corona are o experiență de peste 20 de ani în implementarea de programe pentru dezvoltarea comunităților locale, derulând multe proiecte ce vizează măsuri sociale, educaționale, de ocupare, dezvoltare a antreprenoriatului, adresate unor categorii foarte diverse de beneficiari.

Efortul de a duce la îndeplinire scopul şi obiectivele Fundației Corona este susținut de o echipă profesionistă, cu entuziasm, încredere, creativitate şi dedicare.

Despre Asociația de Dezvoltare Rurală Ceplenița

Înființată inițial cu scopul de a sprijini păstrarea specificului local prin prezentarea și promovarea artei tradiționale străbune, ADR Ceplenița şi-a extins în timp domeniul de activitate, orientându-se şi spre implicarea civică în comunitate, pentru participarea activă a cetățenilor la deciziile administrative.