Scrasnirea dintilor: ce efecte poate avea asupra noastra un obicei aparent inofensiv

Dr. Mihaela Dan, ortodont Dr. Mihaela Dan, ortodont

Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, spune ca acest obicei, inofensiv la prima vedere, poate produce efecte grave asupra sanatatii orale, afectand calitatea vietii si, in unele cazuri, chiar si trasaturile faciale ale individului.

Exista o serie de teorii cu privire la cauzele bruxismului, aceasta afectiune fiind asociata fie cu probleme ale cailor respiratorii, cum ar fi apneea in somn, cu probleme dentare (de exemplu muscatura anormala) si, nu in ultimul rand, cu stilul de viata – stresul, anxietatea sau hiperactivitatea fiind in multe cazuri strans legate de aparitia acestui obicei.

Bruxismul apare mai frecvent noaptea, dar unele persoane scrasnesc dintii involuntar si ziua. “Deoarece bruxismul are loc adesea in timpul somnului, majoritatea oamenilor nu sunt constienti de acest obicei. Persoanele care fie se trezesc cu maxilarele inclestate, dureri difuze de dinti si de muschi in zona maxilarelor si tamplelor, dureri de cap si dureri langa ureche (articulatia temporo-mandibulara), fie prezinta toate sau doar o parte dintre aceste simptome in timpul zilei, este foarte probabil sa sufere de bruxism”, spune doamna doctor Mihaela Dan.

Din pacate, bruxismul nu apare doar la adulti, afectiunea fiind intalnita, intr-un procent mai mic, si la copii. “Copiii au tendinta sa isi scrasneasca dintii atunci cand ies dintii de lapte si iarasi odata cu aparitia dintilor lor permanenti. Bruxismul nu cauzeaza probleme grave in cazul danturii primare, insa daca acest obicei continua odata cu dentitia permanenta, pot aparea dureri de maxilar, dureri de cap, uzura dintilor etc.”, atentioneaza specialistul ortodont.

Efectele bruxismului

Desi scrasnirea dintilor pare putin daunatoare la prima vedere, odata cu trecerea anilor persoanele care au acest obicei vor experimenta efectele sale negative. Smaltul este cel mai dur tesut din organism, insa forta muschilor masticatori este foarte mare, iar frecarea dintilor vreme indelungata va duce la tocirea lui. Uneori aceasta poate fi atat de severa, incat distruge stratul de smalt ajungand la dentina (prin care trec terminatii nervoase), care este mai moale si mult mai usor de tocit.

“Bruxismul poate cauza o gama larga de consecinte nedorite pe termen lung, de la dureri musculare locale, dureri de cap, retractie gingivala, miscarea dintilor, sensibilitate dentara ca urmare a expunerii dentinei, fisuri sau fracturi dentare, pana la deteriorarea structurii osoase a articulatiei maxilare, sindromul articulatiei temporomandibulare (Sindrom TMJ) si chiar modificari faciale. Subtierea stratului de smalt de pe suprafetele ocluzale si incizale (cele cu care mestecam) si scaderea inaltimii dintelui (scurtarea lui), la fel ca si dislocarea smaltului din zonele de langa gingie (leziuni cuneiforme) ca urmare a fortelor anormale reprezinta alte efecte nedorite ale bruxismului”, atentioneaza specialistul ortodont.

Persoanele care sufera de bruxism sunt sfatuite sa se consulte un dentist pentru a identifica factorii care stau la baza acestei afectiuni si a incepe tratamentul corespunzator.

Informații de contact

Nume Companie

Clinica Orto-Implant Expert

Persoana de contact

Clinica Orto-Implant Expert

Telefon

0217961028

E-mail