Reducere capital cu Expert Advisor

reducere capital reducere capital

Potrivit dispozitiilor din art. 207 alin. 1 al Legii nr. 30/1991 al societatilor comerciale, lege ce a fost si republicata, o firma poate avea la dispozitie trei mari  posibilitati pentru a-si reduce capitalului social:

– reducerea valorii nominale pe care o au actiunile;

– micsorarea numarului actiunilor;

– dobandirea propriilor actiuni, si apoi anularea lor.

Reducerea capitalului poate fi facuta prin:

– scutirea totala ori partiala facuta pentru actionarii de varsamintele datorate;

– restituirea facuta catre actionari a cotei-parti din aporturi cota care e  proportionala cu valoarea cu care se reduce capitalul social si este calculata egal pentru orice actiune in parte;

– alte procedee ce sunt prevazute de lege.

In general, reducerea capitalului facuta prin reducerea valorii nominale pe care o au actiunile se poate face cand capitalul social care exista se dovedeste ca este prea mare in compratie cu nevoile societatii. In cazul acesta, este absolut necesara Hotararea Adunarii Generale, hotarare prin care se stabileste ca o sa aiba loc o reducere a capitalului, si faptul ca aceasta  reduce o sa se  faca prin micsorarea pe care o are valoarea nominala a actiunilor, prin noua valoare nominala pe care o au actiunile si prin reducere aplicata  activului social real.

Reducerea capitalului social care se face prin micsorarea numarului actiunilor se face prin actiunea de instrainare a unor actiuni, instrainare corespunzatoare cu valoarea activului real ce urmeaza sa fie vandut. In cazul acesta, e necesara Hotararea Adunarii Generale, hotarare prin care actionarii decid cu privire la a  reduce capitalul social facuta prin reducerea actiunilor, pana la noul numar al actiunilor si la scaderea  activului social real.  Procedeul acesta are un dezavantaj si anume ca actionarii ce au putine actiuni practiv risca sa piarda calitatea de actionari.

Reducerea capitalului social care se face prin dobandirea actiunilor proprii si care e urmata de o anulare a lor, reprezinta o procedura complexa si care are o durata mai lunga. In acest caz,  e necesara intrunirea Adunari Generale Extraordinare, in care se stabileaste care e  modalitatea de dobandire, care e numarul maxim de actiuni care urmeaza sa fie dobandite si care e contravaloarea maxima si minima  a actiunilor precum si perioada in care se efectueaza operatiunea.

Pot sa se dobandeasca doar actiunile ce sunt integral libere si doar in cazul in care capitalul subscris e varsat  integral.

Valoarea propriilor actiuni care sunt dobandite de catre societate, inclusiv a actiunilor care se afla in portofoliul societatii, nu poate sa depaseasca 10% din totalul capitalul social subscris.

Conform prevederilor din art. 113 al Legi nr. 31/1990, indiferent de modalitatea de realizare a reducerii capitalului social, avand in vedere si modificarea actului constituitv, hotararea poate sa se ia numai daca se organizeaza o  adunare generala extraordinara.

In orice caz, indiferent de  modalitatea care este folosita, printr-o derogare de la dispozitiile prevazute  in Legea nr. 31/1990, conform art. 137 al Regulamentul CNVM avand nr. 1/2006, se poate convoca adunarea generala extraordinara cu maxim 25 de zile inainte ca aceasta sa se intruneascai si se publica apoi in Monitorul Oficial al Romaniei, precum si intr-un ziar care este de larga raspandire in localitatea unde se afla sediul respectivei societati.