Dovleacul - Ingredientul Secret propus de Electrolux in luna octombrie

Pe platforma The Secret Ingredient, Electrolux propune luna de luna un ingredient secret si sfaturi culinare pentru a-l integra usor si simplu in retetele realizate chiar in bucataria proprie. Electrolux incurajeaza prin intermediul acestei platforme creativitatea in bucatarie. Alaturi de electrocasnicele sale de top, ideile si retetele impartasite in fiecare luna pe platforma Secret Ingredient sunt menite sa ajute consumatorii sa deschida noi orizonturi ale gustului. Toate aceste sfaturi si secrete sunt oferite de Electrolux in parteneriat cu Chefi profesionisti, dar si cu bloggeri culinari.

Dovleacul - informatii si beneficii

Dovleacul se cultiva pe mari suprafete in regiunile temperate din toata lumea. Acesta incolteste cu usurinta din seminte, insa prefera solurile usoare, cu umiditate, avand o rezistenta scazuta la seceta sau inghet. Dovleacul trebuie pastrat în locuri racoroase si intunecate, mentinandu-se astfel pana la cateva saptamani.

Culoarea galben-portocalie a dovleacului se datoreaza faptului ca acesta este plin de antioxidanti si betacaroten. Antioxidantii impiedica aparitia bolilor cardiovasculare, iar betacarotenul din compozitie confera dovleacului proprietati antiinflamatoare, diminuand riscul aparitiei diabetului si regland valoarea glicemiei in sange. Pulpa de dovleac contine provitamina A, vitaminele E și C, saruri minerale, hidrati de carbon, protide, iar semintele contin magneziul care alunga oboseala și lecitina care imbunatateste memoria.

Dovleacul in gastronomie

Exista numeroase moduri de a prepara si savura dovleacul: piure, supa crema, crud si ras in salate, copt, sau chiar prajit. Fiecare tara a dezvoltat retete specifice care utilizeza dovleacul drept ingredient principal. In Italia, risotto cremos este preparat cu piure de dovleac pentru a capata consistenta mai densa si un gust mai dulceag. Friptura de dovleac reprezinta un preparat cu specific brazilian, care se serveste alaturi de orez fiert. In America este utilizat in reteta de placinta cu dovleac, iar in mai multe tari este utilizat ca supa-crema sau preparat piure ca garnitura pentru diverse retete cu carne.

Dovleacul in culturile lumii

In cadrul sarbatorii de Halloween, felinarul-dovleac se bazeaza pe o veche legenda irlandeza exportata in Statele Unite ale Americii, care il are drept personaj principal pe Jack o’Lantern, un spirit malefic ce cutreiera pamantul, pentru ca nu a fost primit nici în Rai, nici in Iad. Plecand de la acea poveste, nu doar irlandezii, ci si alte popoare, fac felinare care sa-i pazeasca de spiritele rele si mai ales de Jack cel-fara-de-odihna in seara de Halloween. Totodata, dovleacul se foloseste in ritualurile din Ziua Mortilor din mai multe tari americane.

Bucura-te de sezonul dovleacului testand cele mai savuroase retete. Pe langa placerea gustului, proprietatile benefice ale dovleacului iti vor oferi un tonus excelent in sezonul rece. Electrolux te invita sa descoperi gustul dovleacului intr-un preparat deosebit!

 

Cuisine

Gnocchi cu dovleac si cartofi dulci

Reteta a lui Peter Fordos, blogger culinar

Ingrediente pentru 4 portii:

Jumatate de dovleac mai mic (300 g)

300 g de cartofi dulci

400 g de faina alba

1 lingurita de sare

Puțin piper proaspat macinat

1 lingurita de praf de scortisoara

3 linguri de ulei de masline

60 g de unt

7-8 frunze de salvie proaspata

parmezan

 

Mod de preparare:

1. Se taie un dovleac pe jumatate si se scot semintele. Se taie o jumatate in felii de 1 cm, se indeparteaza coaja si se pun feliile intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Se coace la cuptor 10 minute, la o temperatura de 180˚C.

2. Se decojesc cartofii dulci, se taie în bucati mai mari si se fierb pana devin moi. Se strecoara si se paseaza cu ajutorul unui zdrobitor de cartofi.

3. Se marunteste dovleacul copt intr-un robot de bucatarie. Intr-un alt vas, se pune compozitia impreuna cu bucatile de cartofi dulci si se asezoneaza cu sare, piper si scortisoara macinata. Se adauga faina si se framanta cu mainile pana se formeaza un aluat semi-tare. Se formeaza niste cilindri mici si se taie în bucatele de aproximativ 2 cm.

4. Se preseaza usor bucatile de gnocchi cu o furculita, se pun in apa clocotita si se fierb pana incep sa pluteasca. Dupa ce s-au strecurat, se pun intr-o tigaie incinsa cu un strop de ulei si se prajesc pana devin maronii. Se adauga frunzele de salvie tocate, putin unt si se mai prajesc aproximativ 1 minut.

5. Inainte de servire, se stropesc cu o lingura de unt topit si se presara deasupra putin parmezan.

 

***

Electrolux este unul dintre liderii globali pe piata electrocasnicelor, dezvoltand solutii inovatoare, concepute cu grija si bazate pe cercetarea aprofundata a consumului, ce indeplinesc nevoile actuale ale consumatorilor casnici si profesionisti. Produsele Electrolux includ frigidere, masini de spalat vase, masini de spalat rufe, aragazuri, aspiratoare, sisteme de aer conditionat si electrocasnice mici. Avand in portofoliu branduri respectate, precum Electrolux, AEG, Zanussi si Frigidaire, grupul vinde anual peste 50 de milioane de produse in mai mult de 150 de tari. In 2014, Electrolux a inregistrat vanzari de 112 miliarde de coroane suedeze, avand aproximativ 60.000 de angajati. Pentru informatii suplimentare, accesati: http://group.electrolux.com.

 

 

Informații de contact

Nume Companie

Golin

Persoana de contact

Alina Ghita

Telefon

0741296454

E-mail