Cum sa efectuezi masuratori in siguranta cu ajutorul unui multimetru digital

Cum sa efectuezi masuratori in siguranta cu ajutorul unui multimetru digital Cum sa efectuezi masuratori in siguranta cu ajutorul unui multimetru digital

Multimetrul este utilizat in special pentru masurarea valorii tensiunii sau a intensitatii curentului electric, insa modelele mai noi si performante sunt capabile sa masoare si alte marimi, spre exemplu capacitatea electrica a unui condensator, inductanta unei bobine sau rezistenta electrica. In functie de tehnologia folosita, exista doua tipuri de multimetru: digital si analogic. Orice multimetru ofera posibilitatea selectarii tipului de marime masurata, dar si a intervalului de valori in care aceasta se incadreaza (V, mv, A, mA etc).

Pentru o masurare corespunzatoare cu ajutorul unui multimetru digital, trebuie parcursi urmatorii pasi:

1. Se stabileste marimea care se doreste a fi masurata: tensiunea electrica sau intensitatea curentului electric. Daca se masoara tensiunea, multimetrul trebuie dispus in paralel cu circuitul, iar daca se masoara intensitatea, aparatul trebuie dispus in serie.

2. Selectorul multimetrului digital este mutat in pozitia corespunzatoare marimii care va fi masurata: tensiunea sau intensitatea.

3. Daca se cunoaste ordinul de marime al valorilor care trebuie masurate, se selecteaza o scara de valori care incadreaza aceasta marime. Spre exemplu, daca folosim multimetrul digital pentru a masura tensiunea produsa de o sursa de 12 V, aparatul trebuie setat pe scara de valori 20 V. In cazul in care ordinul de marime este necunoscut, trebuie selectata cea mai mare scara de valori permisa de respectivul model de multimetru.

4. Se selecteaza tipul de marime: curent continuu sau curent alternativ.

5. Se efectueaza masurarea, cu ajutorul bornelor multimetrului. Acestea trebuie tinute de partea izolata (din material plastic), in timp ce partile metalice sunt dispuse pe punctele de masurare din circuitul respectiv.

Este indicat ca orice masuratoare cu multimetrul digital sa se efectueze de 3 ori. Astfel, sunt evitate eventualele erori, cauzate de amplasarea incorecta a bornelor. Valorile masurate cu ajutorul unui multimetru sunt cu atat mai precise cu cat scara utilizata este mai mica. Spre exemplu, valorile masurate pe o scara de 20 V in curent continuu vor fi mult mai precise decat cele masurate pe o scara de 700 V.

Norme de protectie a muncii in folosirea unui multimetru digital

Folosirea unui multimetru digital trebuie facuta cu foarte mare atentie, intrucat selectarea gresita a valorii masurate (tensiune / intensitate) sau a scalei de masura poate conduce la accidente grave. In cazul in care multimetrul este setat sa masoare intensitatea curentului electric, insa este folosit pentru a masura tensiunea, se poate produce un scurt-circuit soldat cu ranirea grava a utilizatorului.

In general, pretul unui multimetru digital variaza in functie de clasa lui de precizie, dar si de facilitatile oferite. Un multimetru digital profesional, cu dotari de ultima generatie, poate ajunge sa coste chiar si cateva mii de euro.

Ronexprim, lider inca din 1991 pe piata romaneasca de aparate de masura si control, aparatura de laborator si echipamente de cantarire electronica, are in oferta sa unele dintre cele mai performante multimetre digitale la nivel mondial, de la producatori renumiti precum Amprobe, Fluke, Sonel sau Keysight.