Centenarul prin ochii prezentului – o incursiune digitala in istorie. Sarbatoarea cu video mapping, holograme si AR se muta la Iasi

centenar digital iasi centenar digital iasi

Asociatia Educativa Godmother va organiza, in perioada 22 noiembrie – 25 noiembrie 2018, a doua actiune a  evenimentul cultural – educativ “Centenarul prin ochii prezentului – o incursiune digitala in istorie”, in parcarea centrului commercial Felicia Shopping Center din Iasi.

Astfel, organizatorii doresc sa ofere si participantilor de la Iasi, la aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire, sentimente si trairi unice, o calatorie digitala in atmosfera anului 1918 si in cele mai importante clipe ale realizarii Marii Uniri, dupa editia de la Bucuresti, care a fost admirata de un numar de peste 17.500  de participati. 

Iesenii vor intra in contact cu momentul Marii Uniri prin activitati interactive si tehnologii care le vor crea sentimentul ca sunt in mijlocul evenimentelor istorice. Ei vor porni intr-o calatorie prin momentele decisive ale Primului Razboi Mondial, prin viata sociala a perioadei si prin momentele hotaratoare ale zilei de 1 Decembrie 1918. Toata experienta va fi traita prin intermediul tehnologiilor anului 2018, la 100 de ani de la Marea Unire: video mapping, holograma 3D, cabina de proba virtuala, puzzle digital, realitate augmentata.

“Anul Centenarului trebuie sa fie despre romani si despre Romania. Trebuie sa vorbim despre lucrurile care ne unesc si care ne-au facut sa rezistam impreuna in acesti 100 de ani. In acelasi timp, nu trebuie sa uitam ca suntem in anul 2018. Un an si o perioada in care oamenii din intreaga lume sunt mai conectati decat au fost vreodata. Un an si o perioada in care tehnologia este parte integranta din viata fiecaruia dintre noi”, a transmis Asociatia Educativa Godmother.

In cele patru zile de eveniment in intervalul 11:00 – 21:00, participantii vor fi invitati sa viziteze un muzeu interactiv, o constructie pe a caror pereti exteriori vor fi proiectate imagini ale campurilor de lupta din Primul Razboi Mondial, cele mai importante figuri care si-au adus contributia la realizarea Marii Uniri, imagini din cele trei regiuni istorice ale Romaniei anului 1918, imaginile memorabile ale zilei de 1 Decembrie 1918. 

Daca exteriorul constructiei va fi un spectacol vizual pentru cei prezenti, in interior, participantii vor fi delectati cu un spectacol senzorial prin care vor urmari cele mai importante evenimente care au facut posibila Marea Unire, vor trai momentele decisive ale Primului Razboi Mondial, se vor intalni cu romanii anului 1918, vor intra in atmosfera vietii sociale din cele trei regiuni istorice si, mai ales, in cea a zilei de 1 Decembrie 1918.

“Am pregatit un serial al Marii Uniri compus din 9 episoade, fiecare cu povestea si tehnologia sa, astfel incat vizitatorii sa poata urmari fie tot spectacolul, fie doar parti pe care le considera mai interesante”, au completat organizatorii.

Astfel, interiorul muzeului virtual va cuprinde 9 spatii care vor functiona atat impreuna, pentru a oferi o imagine de ansamblu a istoriei Marii Uniri, cat si separat, fiecare dintre aceste spatii oferind o experienta unica, diferita, atat ca subiect abordat, cat si ca tehnologie folosita. 

Decorurile exterioare vor recrea atmosfera celor 100 de ani de istorie, iar aceasta va fi intregita si de prezenta unei fanfare care va interpreta cantece patriotice. Tot in exteriorul muzeului virtual vor fi derulate activitati educativ-distractive dedicate celor mici, dar si adultilor: ateliere, puzzle, pictura, jocuri interactive, photo corner personalizat pe tema Centenarului. Pentru a vedea programul detaliat, va rugam consultati site-ul evenimentului www.centenardigital.ro 

Asociatia Educativa Godmother si-a propus sa dezvolte proiecte inovative, sustenabile si de calitate care sa contribuie la dezvoltarea comunitatii prin activitati culturale si educationale. Asociatia are ca scop crearea premiselor necesare finantarii unor obiective de interes public si implicarea in proiecte ce vizeaza categoriile defavorizate ale societatii romanesti.

Evenimentul este finantat de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale si face parte din seria proiectelor de Aniversare a Centenarului Romaniei (1918-2018) si a Primului Razboi Mondial.