Cele mai frecvente cauze ale mancarimii pielii

Dr. Laurentiu Vladau, dermatolog Dr. Laurentiu Vladau, dermatolog

Fie ca este localizata intr-o anumita zona a corpului sau generalizata, insotita sau nu de eruptii cutanate, senzatia de mancarime (prurit) este o problema deranjanta pentru oricine se confrunta cu ea. Domnul doctor Laurentiu Vladau, specialist dermatolog in cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, spune ca exista o serie de cauze care se afla frecvent la baza acestei afectiuni, identificarea lor corecta fiind esentiala pentru tratarea problemei.

Mancarimile cutanate pot aparea fara modificari vizibile ale pielii sau pot fi asociate cu: roşeaţa, pete sau basici, piele uscata, crapata, ingrosata sau chiar zone care sangereaza. In multe situatii masurile de ingrijire la domiciliu, cum ar fi hidratarea zilnica, folosirea de produse de curatare blande si imbaierea cu apa calduta pot ajuta la ameliorarea problemei macar pe moment. Tratarea ei pe termen lung necesita, insa, identificarea si indepartarea cauzei aflate la baza afectiunii:

  1. Pielea uscata

Aceasta este una dintre cauzele cele mai frecvente ale mancarimii cutanate, fiind o consecinta a factorilor de mediu, cum ar fi vremea excesiv de calda sau rece sau umiditatea scazuta. Spalarea in exces si cu produse de curatare mult prea agresive cu pielea poate provoca, de asemenea, uscarea ei. “Daca exista factori declansatori, aceasta problema poate afecta orice grup de varsta. Totodata, pe masura ce oamenii imbatranesc, este un lucru firesc ca pielea sa devina mai subtire si mai uscata, fapt care poate favoriza aparitia senzatiei de mancarime”, explica specialistul dermatolog.

  1. Anumite boli

Multe probleme ale pielii, cum ar fi xeroza, dermatita, psoriazisul, arsurile, cicatricile, muscaturile de insecte si urticaria pot cauza la randul lor senzatia de mancarime cutanata.

Pe de alta parte, mancarimea de lunga durata a pielii poate fi, in unele cauzuri, un simptom al unor boli mai grave, printre care: boli sanguine, diabet, afectiuni ale rinichi lor sau ficatului, HIV sau semne de glanda tiroida hiperactiva.

“Senzatia de mancarime a pielii este intalnita frecvent la persoanele care au o boala ce le afecteaza sangele si pot fi, de asemenea, un simptom al unei bolii renale in stadiu avansat. La acesti oameni, mancarimea va fi larg raspandita si, mai ales, intensa pe spate, pe brate si pe picioare. Mancarimea pielii este, de asemenea, comuna la persoanele care sufera de boli hepatice, cum ar fi hepatita C, ciroza sau o obstructie a ductului biliar. Cand mancarimea este un semn al bolii hepatice, aceasta incepe adesea pe palme si talpi si se extinde ulterior in alte parti ale corpului”, spune domnul doctor Laurentiu Vladau.

 

  1. Anumite medicamente

In cazul in care senzatia de mancarime a aparut odata cu inceperea unui nou tratament, atunci aceasta ar putea fi cauza.

“Anumite medicamente, cum ar fi statinele (utilizate pentru colesterol), medicamentele pentru scaderea tensiunii arteriale si opioidele, sunt toate cunoscute ca provoaca o senzatie de mancarime care nu este neaparat insotita de leziuni ale pielii. In unele cazuri, mancarimea se va opri spontan odata cu incetarea medicatiei. Este recomandata consultarea medicului curant, care poate recomanda trecerea la un alt medicament”, explica specialistul dermatolog.

  1. Iritatie si reactii alergice

Pielea poate dezvolta o reactie alergica la anumite substante, dintre care frecvent intalnit este nichelul, prezent in multe produse folosite in fiecare zi, de la telefoane mobile, bijuterii, rame de ochelari, fermoare si catarame. Alte substante care pot provoca reactii alergice ale pielii includ: lac de unghii, parfumuri, sampoane, latex etc.

Daca mancarimea nu dispare in urma tratamentului la domiciliu, daca este severa, recidiveaza sau este asociata cu alte simptome - cum ar fi roseata si umflarea pielii sau icterul (ingalbenirea pielii si a albului ochilor) este recomandata o vizita la medicul dermatolog, care poate diagnostica cu exactitate natura afectiunii, recomandand o schema potrivita de tratament in functie de fiecare caz in parte.

Informații de contact

Nume Companie

Clinica Hebra Dermatologie

Persoana de contact

Clinica Hebra Dermatologie

Telefon

0217949549

E-mail