Aparatul dentar- de ce sa nu ne temem de el

Dr. Mihaela Dan, ortodont Dr. Mihaela Dan, ortodont

Frica de aparatul dentar este intalnita atat la copii, cat si la adulti, fiind legata fie de durerea asociata cu tratamentul ortodontic, de emotiile cu privire la aspectul pe care il vom avea pe durata purtarii lui sau de teama ca nu vom mai putea face anumite lucruri. Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, spune ca teama este un lucru natural atunci cand se aflam intr-o situatie noua, necunoscuta, insa documentarea cu privire la procedura ne va ajuta in depasirea acestui sentiment.

Zambetul este unul dintre primele lucruri pe care ceilalti le observa la noi dar, din pacate, nu toata lumea s-a nascut cu o dantura perfecta. In unele cazuri, nu doar motivele estetice pot face necesara purtarea aparatului dentar, ci si cele medicale, cum ar fi malocluzia, dintii inghesuiti sau spatierile dintre dinti. Lipsa de informatie si existenta unor intrebari inca fara raspuns cu privire la tratamentul ortodontic fac ca multe persoane sa amane inceperea lui. Doamna doctor Mihaela Dan a raspuns la cateva dintre ele:

Pot sa-mi fac o investigatie RMN daca port aparat dentar?

Aparatul dentar nu contine fier care sa fie atras de campul magnetic, asadar nu exista risc de desprindere sau ranire nici macar cu aparatul dentar de metal, cu atat mai putin cu bracketurile de ceramica sau safir.

“Este adevarat, insa, ca bracketurile de metal pot interfera cu undele magnetice si pot falsifica astfel rezultatul investigatiei RMN din zona capului (creier, coloana cervicala, oase maxilare, sinusuri etc). Investigatiile din orice alta zona a corpului nu vor fi afectate. Desi este putin probabil ca medicul specialist in imagistica medicala sa recomande indepartarea bracketurilor metalice, este bine daca pacientul poate previziona ca va urma o astfel de analiza medicala in viitorul apropiat sau mediu si sa opteze, prin urmare, pentru bracketuri de ceramic sau de safir. Exista pacienti care au implanturi si lucrari mult mai intinse si care nu sunt trimisi la cabinetul dentar sa si le scoata”, spune specialistul ortodont.

 

Bracketurile vor afecta vorbirea?

Nu, nimic din ce se afla pe exteriorul dintilor nu afecteaza vorbirea. Numai ceea ce se afla pe interiorul dintilor sau pe cerul gurii poate modifica pronuntia unor sunete, deoarece limba sta partial pe fata interna a dintilor, partial pe bolta la emiterea lor.

“Orice aparat care reduce din volumul gurii (aparat mobil, disjunctor) va reduce si asa-numita cutie de rezonanta a sunetelor, insa vorbirea este extrem de rapid adaptabila. Foarte multe persoane varstnice au proteza pe tot cerul gurii si invata repede sa se acomodeze cu ea si sa vorbeasca clar, fara ca cei din jur sa afle despre problemele lor dentare”, asigura doamna doctor Mihaela Dan.

Simt ca dintii mi se misca - pot sa cada?

Tratamentul ortodontic consta in deplasarea dintilor prin os pana in pozitia corecta prin urmatorul mecanism: in partea in care dintele se deplaseaza osul se resoarbe (topeste), insa in locul in care dintele a fost inainte inca nu s-a depus os. Dureaza foarte mult pana se depune os astfel incat dintele sa fie bine fixat. Acesta este motivul pentru care dintii se misca si tind sa revina la loc o perioada indelungata, insa nu este un motiv de ingrijorare: nu vor cadea.

Pot sa imi scot aparatul dentar singur acasa?

Desigur, o intrebare foarte rar intalnita si trasnita, venita din partea adolescentilor, al carei raspuns este “categoric nu”.

“Este adevarat ca daca mancam alimente dure sau lipicioase bracketurile se pot dezlipi, insa recomndarea este ca indepartarea aparatului sa se faca de catre medicul specialist, care va curata resturile de adeziv si, mai ales, va lua amprenta pentru realizarea aparatului de contentie, pentru ca rezultatul muncii echipei medic-pacient sa nu fie in zadar”, atentioneaza specialistul ortodont.

Voi arata ciudat cu aparat dentar?

Multi dintre noi, copii sau adulti, ne temem sa aratam diferit de ceilalti, dar gandul ca tratamentul ortodontic va asigura un zambet perfect pentru tot restul vietii poate fi un motiv bun care sa ne ambitioneze. “In cazul celor mici, faptul ca aparatul dentar este frecvent intalnit la varste fragede si faptul ca acesta poate fi accesorizat si colorat diferit pot face ca intregul proces sa para mai distractiv”, spune doamna doctor Mihaela Dan.

 

Asadar, este un lucru normal sa avem intrebari inainte de inceperea tratamentului ortodontic. Cel mai bun mod de a le depasi este sa alegem un medic in prezenta caruia sa ne simtim suficient de confortabil incat sa ne exprimam temerile si care sa ne indrume cu rabdare si profesionalism catre zambetul perfect dorit.

Informații de contact

Nume Companie

Clinica Orto-Implant Expert

Persoana de contact

Clinica Orto-Implant Expert

Telefon

0728122828

E-mail