Anovulaţia. Factor De Risc Pentru Fertilitate

infertilitate anovulatie

Deseori în dorinţa conceperii planificate a unui copil multe cupluri se ciocnesc cu dificultăţi în reproducere, ceea ce deseori le stimulează bănuieli de infertilitate. În acest caz unul din factorii ce fac diferenţă între a putea concepe sau nu un copil este prezenţa sau lipsa ovulaţiei.

Ovulaţia reprezintă etapa din ciclul menstrual care constă în eliminarea ovulului matur din ovar atunci cînd acesta este apt de a fi fecundat. Ovulaţia este stimulată lunar prin intermediul hormonilor. Ovarele eliberează un ovul, ce ajunge în trompele uterine unde poate fi fecundat.

Anovulaţia este o dereglare a ciclului menstrual în care nu se eliberează un ovul lunar şi afectează între 6 şi 15% din femei.

În mod normal, un ciclu se repetă la 4 săptămîni (la 28 de zile) sau între 21 şi 35 de zile şi este urmat de menstruaţie sau sarcină, după caz. În cazul unui ciclu fără ovulaţie, distanţa dintre menstruaţii este mai mare de 35 de zile şi se întîlnesc trei situaţii:

1. Oligomenoreea – apare atunci cînd ciclul se repetă la un interval cuprins între 35 şi 180 de zile;

2. Amenoreea – în cazul în care ciclul are loc la un interval mai mare de 180 de zile;

3. Eumenoreea – menstruaţiile care se succed la mai puţin 21 de zile.

Care sunt cauzele anovulaţiei?

Anovulaţia este rezultatul unor dereglări hormonale. Anumiţi hormoni, cum ar fi estrogenul şi progesteronul, duc la declanşarea ciclului reproductiv al corpului, incluzînd ovulaţia şi menstruaţia. Fără valorile normale ale acestor hormoni, ciclul tău reproductiv poate fi debalansat, impiedicînd ovarele să elibereze un ovul lunar.

Există o varietate de factori care pot contribui la un dezechilibru hormonal:

• Alăptarea;

• Variaţiile greutăţii;

• Stresul;

• Medicamentele (ex: folosirea îndelungată a pilulelor contraceptive care împiedică ovulaţia);

• Chisturile de ovar;

• Disfuncţiile glandei tiroide;

• Dereglările alimentare ca anorexie, bulimie (ex: prea multe exerciţii pentru slăbit şi diete aspre sau alimentare supranormă), etc.

Diagnosticarea anovulaţiei

Dacă ai impresia că suferi de anovulaţie cea mai bună soluţie este cosultul unui medic. Acesta îţi va recomanda efectuarea unor analize care vor confirma sau infirma suspiciunile (analize sanguine pentru a verifica nivelul anumitor hormoni: LH, FSH, TSH).

De una singură ai putea sa îţi controlezi regulat temperatura bazală corporală pentru o perioadă de minim o lună (recomandabil mai mult). Rezultatele neregulate sau anormale pot indica faptul că ovulaţia nu are loc atunci cînd trebuie.

Dacă prezinţi probleme de ciclu menstrual, medicul îţi va face, de asemenea, un control al pelvisului (palparea abdomenului pentru a verifica mărimea şi forma uterului, a ovarelor şi a trompelor uterine) şi o ecografie (pentru a semnala eventualele schimbări asupra organelor din cavitatea pelvină).

Cum se tratează anovulaţia? Citeste aici:https://suntmamica.com/anovulatia-factor-de-risc-pentru-fertilitate/