6 producători de struguri de masă din Republica Moldova vin la Indagra

Asociația Producătorilor de Struguri de Masă din Republica Moldova Asociația Producătorilor de Struguri de Masă din Republica Moldova

Asociația Producătorilor de Struguri de Masă din Republica Moldova va fi prezentă la INDAGRA cu o noutate absolută pentru piața din România, la standul B315 – pavilion central din cadrul Romexpo. Membrii asociației produc anual peste 1900 tone de struguri și dețin împreună o suprafață de exploatare de aproximativ 251 ha. Producătorii de struguri de masă din regiunea viticola cu Indicația Geografică Protejată ”Valul lui Traian” vor promova soiuri autohtone de struguri, pentru care intenționează să găsească distribuitori în România. Regiunea de proveniență a strugurilor moldovenești are o sumă a temperaturilor active care depăşeşte 3100° anual, ceea ce conferă strugurilor un gust deosebit.

 

Asociația Producătorilor de Struguri de Masă a obținut o finanțare din partea Reprezentanței în Republica Moldova a Fundației Elvețiene HEKS EPER. Proiectul cu titlul “Îmbunătățirea producerii și acces la piață pentru producătorii de struguri din Moldova” a fost lansat în ianuarie 2015 și are o perioadă de implementare de 36 luni. Cu ajutorul acestei finanțări, producătorii de struguri din Republica Moldova vor să contribuie la creșterea veniturilor producătorilor de struguri de masă prin dezvoltarea intervențiilor pe întregul lanț valoric. Una dintre acțiunile finanțate este participarea la expoziția INDAGRA FOOD CARNEXPO. Producătorii care vor participa la expoziție sunt membri ai APSM, iar din punct de vedere juridic sunt Gospodării Țărănești și SRL, unii dintre ei reprezintă o Cooperativa de Întreprinzători (CI).

 

Unul dintre producători este Vulpe Ecaterina, care din 2003, odată cu lansarea programului de țară de încurajare a plantării culturilor horticole, cu valoare adăugată înaltă, a plantat 22 ha de viță de vie cu soiuri de masă și 8 ha de livadă. Pe lângă faptul că produce struguri de masă, deține și un depozit frigorific cu o capacitate de 500 de tone. Soiurile cultivate sunt: alb de Suruceni, Modova, Cardinal, Codreanca și Muskat de Hamburg.

Membru al Cooperativei de Întreprinzător „Struguri de Colibaşi”, Bragaru Tudor a moștenit de la părinții săi câteva terenuri agricole și a lansat propria afacere. În anul 1999 membrii familiei au fondat GŢ ”Bragaru Nicolae Ion”. În prezent Gospodăria Țărănească ”Bragaru Nicolae Ion” deține o suprafață de 25ha dintre care 8ha sunt cultivate cu struguri de diverse soiuri: Alb de Suruceni, Leana, Moldova, Ialovenschii Ustoicivîi. Împreună cu alți 7 producători au fondat Cooperativa de Întreprinzători ”Struguri de Colibași”. În prezent aceasta cooperativă deține un depozit frigorific cu o capacitate de 350 tone, iar cei opt producători agricoli de la Colibași care s-au asociat au împreună 30 hectare de viță de vie, soiuri de masă.”Sunt posibilități mari și bune pentru crearea unui business în domeniul viticulturii, dacă ai inițiativă, încredere în sine, susținere din partea familiei și seriozitate în ceea ce faci. Toate aceste calități oferă oportunități foarte mari pentru reușita în afaceri” a declarat BragaruTudor.

O altă Cooperativă de Întreprinzători este ”LegBioFruct” fondată în anul 2014 de către 5 Gospodării Țărănești care aveau ca activitate de bază cultivarea strugurilor de masă și a prunelor. Mihai Barcaru este în prezent directorul executiv al acesteia, iar în 2014 a inițiat primele exporturi. În 2016, acesta înființează, în Romania, compania “ECO AGRARIA BRAILESCU” SRL și închiriază o platformă de distribuție cu depozit frigorific, cu capacitate de 100 de tone, în piața en-gros din localitatea Afumați, jud. Ilfov. Platforma de distribuție din Afumați permite distribuirea pe întreg teritoriul României, la peste 1000 clienți, atât a strugurilor cât și a altor fructe și legume de origine moldovenească.

Pascal Petru, directorul executiv al SC MARCOST-AGRO SRL început activitatea în agricultură în 2001 plantând pepeni roșii, pe o suprafață de 5 ha. În ideea de a-și diversifica asortimentul de produse agricole, în anul următor a plantat 2 ha de viță de vie soiuri de masă. Până în anul 2017 a ajuns la o suprafață de exploatare de 72 ha de viță de vie.

 „E nevoie de o mare responsabilitate în ceea ce privește protecția viței de vie, în educare și în lucrările agrotehnice. Organizarea mea ține de faptul că educăm via, o protejăm de boli și dăunători. Pe lângă asta fac ceea ce ține de estetică, așa cum sunt plantațiile de vie din alte țări renumite în producerea strugurilor. Dacă alții vor să scoată doar bani, eu visez să fac în vie un colțișor de rai”, spune Pascal Petru.

Recolta fermierului ajunge la aproximativ 700 de tone de struguri din soiul Moldova și deține un depozit frigorific cu capacitate de 500 tone, dotat cu atmosferă controlată. 

Asociația ”Com-FructFresh” a fost înființată la inițiativa Mariei Gurschi, care a convins mai mulți deținători din sud-estul țării să se asocieze. Aceștia au obţinut finanţare din partea Uniunii Europene pentru construcţia unui depozit frigorific ultramodern, pentru ca merele, prunele şi strugurii produşi în sud-estul ţării să poată ajunge în Europa. Agricultorii din grup dețin împreună peste 50 de ha.

Avem posibilitatea de a accede pe cele mai mari pieţe din lume, Europa având un vast potenţial de absorbţie a strugurilor de masă şi a fructelor proaspete moldoveneşti, dar pentru a beneficia de aceste oportunităţi agricultorii moldoveni trebuie să îmbunătăţească condiţiile de păstrare şi ambalare a produselor, cu scopul de a se conforma standardelor de calitate europene. Din acest motiv, noi planificam să construim şi o cameră de sortare și ambalare, precum și o camera de pre răcire a fructelor”, a declarat Maria Gurschi.

Cara Petru este fondatorul GȚ ”Cara”. Din anul 2007 până în 2014 acesta plantează aproximativ 22 ha de viță de vie din soiul Moldova, iar pentru că afacerea cu strugurii este una profitabilă, a decis să construiască și un depozit frigorific cu o capacitate de 500 de tone. Astăzi, producția a ajuns la aproximativ 250 de tone de struguri calitativi pregătiți pentru export.

Afacerea cu struguri este gestionată de întreaga familie, pasiunea pentru cultivarea viței de vie fiindu-i inspirată încă din copilărie de către bunicul său.

Dragostea nu are anotimp, nu are clipe de odihnă. Mereu și mereu trebuie să ții focul aprins. Eu mă simt mai bine aici, în vie. Toamna se numără bobocii, se spune, eu, toata viața am numărat tonele de struguri. De mâine o luam de la capăt. Știți cum se spune, daca iubești strugurii, nu lăsa niciodată via sa sufere”, povestește Cara Petru.