Cum apare si cum se trateaza micoza piciorului

Aparitia micozei la nivelul piciorului (pe talpa, pe calcaie, intre degetele de la picior) este determinata de aparitia unor ciuperci microscopice pe piele, Trichophyton rubrum si Trichophyton  mentagrophytes fiind fungii cei mai des intalniti ca agenti care provoaca aparitia acestei afectiuni a pielii.

Ciuperca apare mai des persoanele care poarta incaltaminte stramta sau in care picioarul transpira, dar si la persoanele care nu se spala constant pe picioare, astfel explicandu-se frecventa destul de mare a acestei afectiuni la soldati si la excursionisti. In cele mai multe cazuri, ciuperca se manifesta prin inrosirea si iritarea pielii intre degetele de la picioare, care devine rosie, incepe sa se exfolieze, iar persoana afectata se grateaza local cu insistenta din cauza mancarimii aparute. Uneori, micoza piciorului poate apare pe pielea talpii sub forma unor basici cu puroi, forma fiind cunoscuta in termeni medicali ca micoza veziculara.

Pe piata farmaceutica au aparut numeroase tratamente antimicotice sub diverse forme de prezentare  ce contin terbinafina, butenafina, itraconazol, econazol, ketoconazol sau miconazol, insa exista si tratamente alternative pe baza de substante naturale 100%, cum e si unguentul Fungalor ce contine Farnesol, Climbazol, vitamina E si ulei esential de menta, acest tratament putand fi folosit si ca metoda alternativa tratamentului cu uree daca pe talpa piciorului s-a format deja un strat gros de piele si crapaturi. Pentru a obtine o eficienta cat mai mare a cremei, acoperiti piciorul cu o soseta doar dupa ce constatati ca s-a absorbit bine substanta medicamentoasa la nivelul pielii si a unghiei. In cazul in care constatati ca tratamentul urmat nu va scapa de micoza piciorului, apelati cu incredere la sfaturile unui medic dermatolog.

Tratamentul va fi aplicat local pe zona afectata de micoza si pe pielea sanatoasa din preajma regiunii respective pentru a preveni extinderea sa, timp de patru pana la sase saptamani, de doua ori pe zi, dupa ce picioarele au fost spalate cu sapun antimicrobian si uscate bine in prosoape moi. Aveti grija sa nu foloseasca si alte persoane din familie respectivele prosoape pentru a evita contaminarea lor.

Atat pe perioada urmarii tratamentului contra micozei piciorului dar si ca masura de prevenire a reaparitiei acesteia se recomanda dezinfectarea sosetelor prin fierbere la 60 de grade Celsisu, si a incaltamintei cu diverse spray-uri si praf de talc. Faceti tot posibilul sa va pastrati pielea curata si uscata tot timpul, iar dupa contactul cu apa, spatiile dintre degete trebuie sterse foarte bine pentru a preveni formarea unor noi micoze.