Care este cele mai bune plite: pe gaz, cu inductie sau din ceramica?

Care este cele mai bune plite: pe gaz, cu inductie sau din ceramica?

         Cu ceva timp in urma, atunci cand erai in cautarea unei plite noi pentru bucataria ta, singura alegere pe care trebuia sa o faci era intre cea pe gaz si cea electrica. De cele mai multe ori decizia ta tinea cont doar de faptul ca erai sau nu conectat la reteaua de gaze. Astazi, optiunile sunt multiple si esti nevoit sa alegi nu doar in functie de sistemul de alimentare, ci si in functie de dimensiune, forma, stil si design. Evolutia tehnologiei in materie de echipamente de gatit este atat de mare incat alegerea unei plite iti va da mari batai de cap. Care este cea mai buna plita: cu inductie, pe gaz sau ceramica? De aceea incercam sa iti facem alegerea mai usoara.

         Alegerea unei plite cu inductie este o decizie inteleapta pentru ca gatitul prin inductie presupune rapiditate, siguranta si curatenie. Plitele cu inductie se incalzesc de doua ori mai rapid decat plitele ceramice sau radianta (vitroceramica electrica). De asemenea, iti ofera precizie mare in ceea ce priveste controlul temperaturii.

         Plitele pe gaz ofera incalzire instantanee si sunt singurele care permit folosirea wok-urilor si a vaselor asiatice. 

         Plitele cu inductie sunt cele mai bune in ceea ce priveste eficienta consumului de energie pentru ca transmite caldura direct asupra vasului in care gatesti si asupra mancarii, spre deosebire de plitele pe gaz si cele ceramice. Cele cu inductie sunt mult mai sigure, in special in bucatariile de acasa unde isi pot face aparitia copiii. Deoarece este incalzita numai baza vasului pentru gatit si nu intreaga plita, nu exista riscul de ardere a mainilor, plita fiind rece aproape in intregime.

         Trebuie sa stii ca pe plitele cu inductie nu poti gati decat cu anumite vase: vase din inox cu baza magnetica, otel emailat sau fonta, precum si vesela speciala. Nu sunt adecvate pentru gatitul pe plite cu inductie vasele confectionate din aluminiu, cupru, sticla/ceramica, lut si inox fara baza magnetica.

La randul lor plitele cu gaz sunt renumite pentru viteza si usurinta de utilizare. Curatarea poate fi insa o problema, deoarece gratarele pe care se pozitioneaza vasele sunt ca un magnet pentru firimituri, grasime si murdarie. Spre deosebire de plitele cu inductie, cele pe gaz necesita o instalare mai atenta la instalatia de gaz.

Plitele din ceramica au devenit tot mai populare. Suprafata de contact din sticla are elemente de incalzire dedesubt, directionand caldura catre tigaie. Chiar daca ele vin cu o varietate de elemente de incalzire, necesita totusi mai mult timp pentru a incalzi decat gazul sau inductia.

Daca totusi esti nehotarat in ceea ce priveste tipul de plita de care ai nevoie, ar trebui sa arunci o privire si pe oferta de masini de gatit profesionale.