Tratament de ultima ora pentru caderea parului: terapia “vampir”

Dr. Adina SERBAN Dr. Adina SERBAN

Pierderea parului poate avea un efect major asupra imaginii corporale si a stimei de sine a oricarei persoane, fapt pentru care aceasta este astazi una din cele mai frecvente cauze de prezentare a pacientilor la medicul dermatolog. Printre optiunile de tratament disponibile s-a facut remarcata terapia cu PRP (Platelet Rich Plasma), una din metodele cele mai eficiente de a trata alopecia, fie ea temporara sau de lunga durata, conform doamnei doctor Adina Serban, specialist dermatolog in cadrul Clinicii Hebra Dermatologie.

Terapia cu PRP (Platelet Rich Plasma) este o metoda simpla, lipsita de reactii adverse, si totodata un tratament adjuvant important in special pentru caderea difuza a parului sau efluviu telogen si alopecia androgenetica.

“Tratamentul functioneaza pe principiul potrivit caruia plasma bogata in plachete contine substantele esentiale necesare regenerarii si vindecarii tesuturilor. PRP (Platelet Rich Plasma) este o plasma autologa cu continut crescut in trombocite ce au rol in revitalizarea cutanata si a firului de par multumita prezentei factorilor de crestere si a moleculelor de adeziune. Se presupune ca factorii de crestere eliberati de trombocite actioneaza asupra celulelor stem de la nivelul foliculului pilos, stimuland aparitia de noi fire de par si promovand neovascularizatia”, explica doamna doctor Adina Serban, dermatolog.

Cum se efectueaza procedura

Ca si in cazul folosirii terapiei vampir pentru beneficiile sale estetice, si in tratarea caderii parului procedura incepe cu recoltarea de sange de la pacient. Urmeaza, apoi, centrifugarea sangelui, separarea plasmei cu trombocite si injectarea ei direct la nivel cutanat. Procesul este meticulos, plasma autologa fiind injectata prin multiple intepaturi in scalp, cu sau fara anestezie topica.

“Este recomandata evitarea fumatului si consumului de alcool inainte si dupa tratament. De asemenea, pacientul va fi rugat sa consume multe lichide inainte de procedura si sa evite efectuarea de efort intens. Deoarece succesul tratamentului tine de procesul inflamator declansat, nu se recomanda aplicarea locala de gheata sau administrarea de antiinflamatoare”, atentioneaza specialistul dermatolog.

Candidatii ideali

Oricine se confrunta cu pierderea parului este, in esenta, un bun candidat pentru tratamentele cu PRP, insa pacientii cu alopecie androgenetica, o problema de ordin genetic, tind sa reactioneze cel mai bine.

„Alopecia androgenetica este cea mai frecventa cauza de chelie, afectand atat femeile cat si barbatii, riscul de aparitie crescand o data cu varsta. Acest tip de alopecie este indusa genetic si influentata de hormoni ce determina o reducere progresiva a diametrului, lungimii si pigmentarii firului de par”, spune doamna doctor Adina Serban.

„Optiunile de tratament pentru alopecia androgenetica sunt destul de limitate, prezinta reactii adverse si se bazeaza in principal pe minoxidil sau finasterida. PRP-ul poate fi folosit ca adjuvant in terapiile mentionate mai sus sau poate fi utilizat ca monoterapie. Rezultate foarte bune se obtin prin combinarea terapiei PRP cu mezoterapia”, completeaza specialistul dermatolog.

Durata procedurii depinde de suprafaţa tratataa pielii şi poate atinge 30-40 minute. Tratamentul de atac consta in efectuarea a 4-6 sedinte la interval de 7-14 zile, urmat de tratamentul de intretinere, care poate varia ca interval, in functie de cat de grava este afectiunea. Efectele adverse sunt minime, locale, constand in roseata si sangerari punctiforme in momentul injectarii.

Pacientii cu cadere difuza a parului, proces numit si efluviu telogen, pot beneficia si ei cu succes de terapia cu plasma imbogatita in trombocite. Sedintele se pot efectua mai rar, o data la o luna. Dupa 4 sedinte se observa diminuarea caderii parului, cresterea densitatii si diametrului firelor de par, precum si un aspect hidratat al scalpului.

Rezultatele

Primul rezultat pe care pacientii il observa, de obicei, este diminuarea caderii parului, urmat de regenerarea firelor de par si cresterea in lungime. Respectarea planului de tratament recomandat de specialist si efectuarea sedintelor de intretinere reprezinta conditii necesare pentru a continua stimularea factorilor de crestere.

Contraindicatii

Procedura este contraindicata in caz de infectii locale, la nivelul scalpului, sau sistemice. De asemenea, nu se recomanda injectarea PRP in cazul starilor epileptice, bolilor maligne, bolilor sanguine, terapiei cu anticoagulante si in cazul reactiilor alergice la anticoagulanti (citrat de sodiu).

Informații de contact

Nume Companie

Clinica Hebra Dermatologie

Persoana de contact

Clinica Hebra Dermatologie

Telefon

0217949549

E-mail