Soluții VNA (stivuitoare de culoar îngust) oferite de Util SPC în primăvara lui 2020

Stivuitor de culoar ingust Crown TSP 6500 Stivuitor de culoar ingust Crown TSP 6500

Calculele făcute de specialiștii în intralogistică arată că prin completarea flotei de stivuitoare cu unul sau mai multe VNA-uri (după necesități), într-un depozit se poate mări suprafața de stocare a mărfurilor cu până la 20%. Util SPC oferă clienților săi gama de stivuitoare VNA TSP de la Crown, multiplă laureată la competițiile internaționale de profil.

Stivuitoarele cu turelă, denumite și stivuitor tip VNA, adică „de culoar îngust” („very narrow aisle”), sau „stivuitor-selector”, sunt cele mai sofisticate și scumpe tipuri de stivuitoare, dar costul lor se amortizează rapid prin reducerea spațiului de depozitare. VNA-urile pot atinge înălțimi de lucru de până la 17 metri și, în funcție de parametrii tehnici, pot funcționa în culoare cu lățimi de numai 1.4-1.8 metri. Având în vedere caracteristicile sale tehnice, prețul unui stivuitor VNA poate fi chiar și de cinci ori mai mare decât al unui stivuitor normal, dar prin achiziția unui VNA se poate maximiza spațiul de depozitare din interiorul unui depozit, doar din îngustarea culoarelor de trecere.

Stivuitoarele VNA sunt diferite față de celelalte tipuri de stivuitor deoarece în timpul manevrelor de pe culoar ele pot răsuci doar încărcătura, spre deosebire de stivuitoarele obișnuite, care trebuie să se întoarcă în întregime pentru orice manevră laterală. VNA-urile pot stoca și manevra paleți cu marfă exact ca orice alt stivuitor. În general ele operează numai în interiorul depozitelor, nefiind utilizate la descărcarea / încărcarea camioanelor cu marfă, ci doar la mutarea paleților între rafturi sau coborârea lor de la înălțime. Construcția lor are o formă specifică: greutatea de contrabalansare e plasată în spate și cabina operatorului e pusă chiar în fața utilajului, atașată de catarg și de furcile de ridicare. Practic, cabina se ridică odată cu furcile, astfel încât operatorul are permanent sub ochi paletul care trebuie manevrat, chiar dacă acesta se află la o înălțime de câteva etaje.

Dacă la început stivuitoarele de tip VNA operau la înălțimi de 4-6 metri, inovațiile tehnologice au permis dezvoltarea unor utilaje care pot opera chiar și la 17 metri înălțime. În intralogistică, această performanță permite economisirea spațiului de depozitare prin creșterea densității de stocare a mărfurilor atât pe verticală, cât și pe orizontală.

Totuși, există și o cerință sine qua non pentru utilizarea unui stivuitor de tip VNA: podeaua spațiului de depozitare trebuie să fie perfect plană. Un stivuitor obișnuit poate opera și în mediu denivelat, ceea ce nu se poate spune despre unul dedicat culoarelor înguste. Tocmai fiindcă spațiul de lucru este foarte redus, orice mică trepidație de la nivelul roților poate cauza mari probleme în vârful catargului.

Util SPC, cel mai mare distribuitor de soluții de intralogistică din sudul României cu capital integral românesc, deține în portofoliul său unul dintre cele mai cerute modele de stivuitor VNA, Crown TSP 6500, dotat cu catarg „Monolift” și scaun „Move Control” - două inovații ale companiei nord-americane. Acest stivuitor VNA permite operarea de paleți cu greutatea de 1,5 tone până la înălțimi de 13,5 metri. Crown oferă și utilajul TSP 7000, care poate opera până la 17 metri, dar acesta este un vehicul mai puțin cerut pe piața noastră deoarece spațiile de depozitare din România rareori sunt construite cu înălțimi atât de mari.

Revenind la stivuitorul Crown TSP 6500, merită remarcate câteva dintre inovațiile tehnice aduse de acesta. Scaunul cu tehnologie „Move Control” se poate roti pe o rază de 110 grade, permițând astfel o vizibilitate perfectă. Maneta de direcție are sensibilitatea unui joystick de calculator, fiind suficiente doar câteva atingeri ușoare pentru a poziționa furcile cu o precizie milimetrică. Spre deosebire de alte vehicule VNA cabina de lucru a modelului Crown TSP este astfel proiectată încât permite coborârea sau urcarea operatorului atunci când vehiculul este staționat într-un culoar îngust (deseori spațiul lateral disponibil fiind mai mic de 20 de centimetri). În acest fel operatorul poate efectua verificări suplimentare asupra încărcăturii. Crown este unul dintre producătorii de echipamente intralogistice care au investit cel mai mult în digitalizare, astfel încât nici seria TSP 6500 nu e mai prejos decât alte utilaje: stivuitorul VNA este dotat cu sisteme automate de frânare, de accelerație / decelerare etc. Acestea sunt operate digital, pe bază de senzori, la fel ca în cazul celor mai avansate automobile electrice, rolul lor fiind de a împiedica sau de a reduce la minim eventualele accidente. De altfel în depozitele în care operează vehicule sofisticate tehnologic rareori au loc accidente de muncă. În România încă nu s-a raportat un astfel de incident, în principal și din cauză că stivuitoarele VNA sunt o invenție destul de recentă, ceea ce înseamnă că e imposibil să existe în circulație tehnică învechită, neperformantă.

Crown TSP 6500 este chiar acum în stocul Util SPC, și va putea fi observat „la lucru” chiar în depozitul companiei, dar numai după ce trece perioada de criză datorată epidemiei de coronavirus. Momentan lucrul cu publicul este suspendat la sediul central din Giurgiu, dar clienții pot solicita în continuare informații prin telefon și email sau pot plasa o cerere de ofertă prin intermediul sitului de companie.

Util SPC este o companie cu capital integral românesc care activează de două decenii pe piața soluțiilor de intralogistică. Portofoliul companiei conține soluții de la producători recunoscuți la nivel mondial, precum Crown (SUA), Hyundai (Coreea de Sud), Trelleborg, Enersys. În 2019 compania a avut o cifră de afaceri de peste 60 de milioane de RON.

Pentru mai multe informații:

SC Util SPC SRL

Geanina Dobriș