Sfaturi pentru ingrijirea pielii bebelusului

Dr. Laurentiu Vladau, dermatolog Dr. Laurentiu Vladau, dermatolog

Fiecare parinte isi doreste tot ce e mai bun pentru copilul sau chiar si atunci cand vine vorba de ingrijirea pielii, insa multitudinea de optiuni existente reprezinta o adevarata provocare in a face cea mai buna alegere. “Ingrediente naturale”, “fara parfum”, “hipoalergenic”, “testat dermatologic” – sunt promisiuni care suna bine, dar este greu de stiut care dintre ele sunt importante in ingrijirea pielii sensibile a bebelusului. Domnul doctor Laurentiu Vladau, specialist dermatolog in cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, a enumerat trei pasi care pot usura aceasta alegere.

Deoarece sistemul imunitar al bebelusului nu este pe deplin dezvoltat, pielea sa este mult mai sensibila decat cea a adultului la factorii externi. Prin urmare, sunt recomandate produse care nu contin alergeni, care ajuta la regenerarea si mentinerea pH-ului fiziologic al pielii si prezinta riscuri minine de a provoca reactii alergice.

“Pielea bebelusului este mult diferita de cea a adultilor: mai subtire, cu structuri anexe precum fire de par terminale si glande sebacee mai putin dezvoltate, nesensibilizata la substante straine. Prin urmare, produsele de ingrijire naturale, adaptate nevoilor pielii in aceasta etapa de viata, sunt de preferat din cauza riscului mai mic de dezvoltare a reactiilor iritative, cum ar fi dermatita de contact”, spune specialistul dermatolog.

Iata trei pasi care ii pot ajuta pe parinti in a alege cele mai bune produse pentru ingrijirea pielii sensibile a bebelusului:

  1. Citirea etichetei

Este indicata citirea cu atentie a listei de ingrediente a oricarui produs care urmeaza a fi folosit in ingrijirea celui mic.

Sunt de evitat produsele care contin compusi chimici, uleiuri minerale, parfumuri, deoarece toate acestea pot provoca reactii alergice si disconfort, la fel ca si parabenii – intalniti adesea in produsele cosmetice.

“Exista preocuparea ca parabenii ar putea fi absorbiti mult mai usor de catre pielea bebelusilor decat de cea adulta, ceea ce ii face mai vulnerabili la eventualele lor efecte daunatoare. De asemenea, sunt de evitat si colorantii, un adaos inutil in produsele pentru bebelusi” atentioneaza domnul doctor Laurentiu Vladau.

Cu cat este mai complexa lista ingredientelor, cu atat cresc sansele ca bebelusul sa dezvolte o reactie alergica la unul sau mai multe dintre ele. Formulele simple sunt, fara indoiala, ideale pentru copiii mici si, in definitiv, pentru oricine sufera de sensibilitate cutanata.

  1. Folosirea de produse speciale pentru copii

Este important de inteles ca ingrijirea bebelusilor in primele saptamani de viata nu trebuie sa fie o corvoada, unii experti recomandand folosirea doar a apei pentru imbaiere in primele cateva saptamani de la nastere, apoi trecerea la produse blande care minimizeaza riscul de iritare a pielii bebelusului.

“Folosirea unor produse neadecvate, precum cele concepute si testate pentru adulti, pot duce la dermatite iritative care constau in roseata, descuamare, exudatie, mancarime, deoarece sunt mai agresive cu bariera cutanata fragila a bebelusului. Pe de alta parte, unele pot contine substante care, in concentratia existenta in produs, nu sunt nocive pentru adult, dar pot fi detrimentale pentru bebelus din cauza unei absorbtii crescute prin pielea subtire si permeabila, precum produsele pe baza de acid salicilic folosite pentru pielea uscata si acnee. Deasemenea, unele produse dedicate adultilor pot duce la o sensibilizare a bebelusilor cu dezvoltarea de alergii sau dermatite de contact alergice”, explica domnul doctor Laurentiu Vladau.

  1. Atentie la folosirea unor produse noi

Este recomandat ca fiecare produs nou introdus in rutina de ingrijire a copilului sa fie testat prin aplicarea unei cantitati mici pe antebratul celui mic si observarea zonei timp de 24 de ore. Semnele de sensibilitate care pot aparea includ roseata, umflaturi, dificultati in respiratie sau varsaturi, iar daca este observat oricare dintre ele folosirea produsului trebuie incetata si urmata imediat de prezentarea la medic.

Desi pielea bebelusului este mai fragila si mai sensibila decat cea a adultilor, ea include totusi o bariera care impiedica pierderea uniditatii si o protejeaza de factorii cu potential iritant. Intarirea acestei bariere prin folosirea unor produse adecvate de ingrijire, evitarea expunerii la soare si folosirea de imbracaminte corespunzatoare anotimpului vor fi suficiente pentru a preveni aparitia unor probleme cutanate.

Informații de contact

Nume Companie

Clinica Hebra Dermatologie

Persoana de contact

Clinica Hebra Dermatologie

Telefon

0217949549

E-mail