Primele intalniri – emotii pentru parinti

Primele intalniri Primele intalniri

Cred ca subiectul vietii amoroase a copilului da o stare de nervozitate oricarui parinte. Desi a auzit de mii de ori „ce mare s-a facut” copilul sau, parintele parca tot nu realizeaza acest lucru sau nu poate sa si-l recunoasca pana cand nu este pus in fata „faptului implinit”. Daca fata/ baiatul tau incepe sa aiba intalniri cu iz de iubire, este semnalul ca ati crescut. Si tu si ea/el! Site-ul femei xyz ne ofera cateva sfaturi pentru a gestiona aceste etape importante in viata unui adolescent.

Si parintii cresc

Transformarile pe care le traverseaza adolescentul atrag dupa sine si schimbari ale rolului parintelui. In mod firesc, mama si tatal nu vor avea aceleasi atributii si responsabilitati in ceea ce priveste cresterea copilului adolescent ca pe vremea cand acesta era in clasa a patra, de exemplu, sau cand invata sa mearga.

Sunt etape de crestere, in care parintele se adapteaza la evolutia copilul si isi croieste mereu „costumul” potrivit noului rol, invatand sa se implice, dar si sa se retraga din viata copilului, atunci cand acesta este pregatit sa paseasca singur.

Reactia parintelui in momentul in care adolescentul incepe sa fie interesat de relatii sentimentale este o proba de maturitate pentru acesta – maturitatea de a accepta ca propriul copil este un tanar adult. Si de a respecta asta!

Pentru a face fata cat mai bine „sarcinilor” noului rol pe care trebuie sa il traverseze, parintele ar trebui sa isi aminteasca putin de aceeasi perioada, din propria lui viata, de emotii, de temeri, de intrebarile fara raspuns si de cat de bine i-ar fi prins atunci sa fi avut un adult alaturi. Pentru ca asta simte si copilul sau acum.

Adevaruri bine de stiut. Sau de stiut bine!

Este obsolut normal ca adolescentii sa inceapa sa fie interesati de relatii. Si nu, nu este o varsta anume la care se declanseaza aceste dorinte, deci „esti prea mic/a pentru asa ceva” nu este chiar cea mai inteleapta reactie pe care parintele o poate avea. Fetele se dezvolta mai repede decat baietii si au o inclinatie spre latura amoroasa a vietii, pe care vor sa o exploreze cat mai curand.

Chiar daca nu se manifesta la fel de evident, si baietii incep sa fie interesati de fete si de intalniri. Parintii ar trebui sa ia ca atare acest lucru si sa nu incerce sa i se opuna. Este normal sa inceapa sa socializeze si sa cunoasca persoane noi pe site cum ar fi Facebook, Instagram, site-uri de matrimoniale, etc.

Cele mai multe drame ale adolescentilor sunt cauzate de neintelegerea parintilor fata de povestile lor de iubire, deci, oricat de mult vreti sa va protejati copilul, trebuie sa il lasati sa isi urmeze drumul firesc. Prima reactie a parintelui, atunci cand afla ca fata/ baiatul sau are o relatie, este de teama – teama ca va suferi, ca isi va neglija scoala sau ca se expune la pericole de natura sexuala.

A interzice adolescentului sa se intalneasca cu cineva nu este insa, o solutie. Dimpotriva. De suferit, tot va suferi, doar ca „din cauza parintilor”, la scoala nu va fi atent, pentru ca va fi cu mintea la iubirea interzisa si, in ultima instanta, isi poate continua relatia fara stirea parintilor, iar in cazul in care se va confrunta cu anumite probleme, le va ascunde de familie si probabil ca nu va putea adopta cea mai buna solutie. Preocupati de fericirea viitoare a copilului, parintii ajung uneori sa sacrifice fericirea prezenta a acestuia.