Parodontoza se poate trata chiar si in cele mai avansate stadii!

parodontoza parodontoza

Unul dintre cele mai crunte si mai de temut diagnostice pe care le pot primi pacientii de la medicul stomatolog este acela de parodontoza. Oricine stie ca parodontoza este principalul motiv pentru care oamenii isi pierd dintii. Cu toate acestea, pardodontoza nu mai reprezinta un diagnostic atat de temut, din moment ce evolutia tehnologica este foarte rapida si apare deja un tratament parodontoza ultra-modern, care foloseste terapia laser.

Cauzele si pericolele parodontozei

Una dintre principalele cauze ale parodontozei este igiena orala precara sau neglijarea vizitelor anuale sau chiar bianuale la medicul stomatolog. Daca pacientii s-ar prezenta la medicul stomatolog de doua ori pe an pentru a descoperi micile carii, pentru a se ocupa din timp de gingivita si pentru un tratament complet de detartraj, atunci, cu siguranta, nu ar mai fi candidatii perfecti pentru parodontoza.

Parodontoza porneste de la banala gingivita, care presupune sangerarea gingiilor si schimbarea culorii acestora de la roz deschis, sanatos, la violaceu. Gingiile se pot desprinde de dinti, iar parodontoza duce la pierderea dintilor.

Toate aceste neglijente stomatologice pot duce la formarea pungilor parodontale si, ca urmare, la pierderea unuia sau chiar a mai multor dinti. Acesta este principalul pericol al parodontozei, acela de a pierde dintii si de a ajunge la necesitatea inserarii unui implant sau a gasirii unei solutii protetice fixe sau chiar mobile, de la varste destul de tinere.

Ce presupune tratamentul modern al parodontozei?

Parodontoza este una dintre cele mai parsive afectiuni dentare, fiind destul de dificil de identificat de o persoana neavizata, iar, odata cu aparitia celor mai grave simptome, tratamentul este din ce in ce mai greu de aplicat. Incidenta parodontozei este in continua crestere, astfel ca din ce in ce mai multi pacienti se prezinta mult prea tarziu la medicul stomatolog.

Parodontoza poate fi tratata acum cu laser, in trei etape, in functie de stadiul in care se afla boala. Asadar, in stadiul incipient, parodontoza necesita o igienizare completa a cavitatii bucale, prin intermediul unui detartraj cu ultrasunete, a unui periaj, a unei proceduri de air-flow si a uneia cu laser pentru cleaning. Pacientul urmeaza sa foloseasca acasa periuta electrica, ata dentara sau dusul bucal.

In stadiul moderat al parodontozei, specialistii sterilizeaza pungile parodontale cu laser, desensibilizeaza radacinile dezgolite si frenectomii, pentru a opri retractia gingivala, principala cauza de pierdere a dintilor. In cazul in care pacientul se prezinta la medicul specialist cu o parodontoza foarte avansata, cu mobilitate dentara si pungi parodontale de 5-7 milimetri, atunci se face si imobilizarea dintilor, chiuretajul pungilor parodontale si terapia cu laser.

Laserul aduce numeroase beneficii in tratare a parodontozei, impiedicand contaminarea de la un dinte la altul, micsorand adancimea pungilor parodontale, reducand sangerarea si crescand vizibilitatea campului operator inainte de chiuretajul manual precum si amplificand procesele naturale de vindecare si reducand sensibilitatea radacinilor.

Dupa tratamentul cu laser, parodontoza nu mai apare in cazul in care pacientul are o conduita corecta in ceea ce priveste igiena dentara acasa si se prezinta periodic in cabinetul medicului specialist pentru detartraj, igienizare si pentru identificarea eventualelor probleme stomatologice.