Kinetoterapia si beneficiile aduse in recuperarea medicala

kinetoterapie kinetoterapie

Ce este kinetoterapia?

Din punct de vedere etimologic kinetoterapie inseamna terapie prin miscare si provine din limba greaca unde radacina acestuia - “kinesis” se traduce prin cuvantul ”miscare”.

Kinetoterapia se foloseste pentru recuperarea medicala somato-functionala si consta intr-un ansamblu de tehnici si metode avand in centru exercitiul fizic.

Formele si obiectivele kinetoterapiei

In cadrul kinetoterapiei sunt cuprinse trei forme de kinetoprofilxie: primara, secundara si tertiara.

Vorbim despre kinetoprofilaxie primara atunci cand utilizam exercitiul fizic, tehnicile si metodele pentru a preveni imbolnavirile, in limitele varstelor biologice si cronologice. Gimnastica de inviorare, activitatile in aer liber, plimbarile, activitatile de timp liber competitionale si necompetitionale etc., sunt mijloace foarte utile in kinetoprofilaxie.

Kinetoprofilaxia secundara are rolul de a preveni complicatiile imbolnavirilor, iar kinetoprofilaxia tertiara previne aparitia sechelelor in urma imbolnavirilor care ar putea determina dizabilitati motorii si/sau psihice.

Principalele obiective ale kinetoterapiei sunt:

•  Relaxarea

•  Corectarea posturii si aliniamentului corporal

•  Cresterea mobilitatii articulare

•  Cresterea fortei si rezistentei musculare

•  Imbunatatirea coordonarii, controlului neuro-muscular al miscarii si echilibrului.

•  Cresterea capacitatii de efort

•  Reeducarea sensibilitatii

Dezvoltarile tehnologice actuale au permis utilizarea tehnologiilor computerizate in kinetoterapie pentru masurare neuro-musculo-articulara, permitand evaluarea precisa si personalizarea tratamentului.

Cand este kinetoterapia necesara?

Kinetoterapia este necesara ori de cate ori se constata dezaliniamente posturale in perioada de crestere si dezvoltare a copilului si adolescentului. Alterarea posturii este foarte frecventa la copii si adolescenti din cauza mentinerii prelungite a pozitiei asezat. Interventia precoce rezolva aceste probleme prevenind astfel si aparitia altor afectiuni sau complicatii la varsta adulta.

In situatii posttraumatice si postoperatorii kinetoterapia este un mijloc de baza pentru recuperarea functiilor afectate.

Kinetoterapia este de asemenea necesara pentru femeile care doresc sa ramana insarcinate, pregatirea unui tonus general bun si echilibrat pentru sarcina fiind un obiectiv foarte important. In timpul sarcinii kinetoterapia are obiectivul de a facilita nasterea, iar dupa nastere aceasta permite o revenire rapida la valorile normale de tonus general echilibrat. Servicii calitative de kinetoterapie gasiti la acest cabinet din sectorul 2 Bucuresti.