„Învinge cancerul” – un proiect de educare pentru detectarea precoce a cancerului de sân

Invinge_Cacnerul_Pe_scurt Invinge_Cancerul_Tatarastii_de_JOS_Ancora_aproape_de_tine

Asociaţia Pe Scurt, cu ajutorul Start ONG, program lansat de Kaufland România și implementat de asociația Act for Tomorrow, a creat Învinge Cancerul, un proiect ce are ca principal scop detectarea leziunilor mamare în stadiile incipiente.

Medici specialişti şi rezidenţi în chirurgie generală şi chirurgie plastică vor conduce două sesiuni de educare şi informare ale persoanelor de sex feminin din comuna Tătărăştii de Jos (judeţul Teleorman) şi satele aferente. Sesiunile vor consta în livrarea de informaţii despre prevenţia şi investigaţiile necesare detectării precoce ale cancerului de sân, tehnica detecţiei leziunilor sânului prin autopalpare şi reconstrucţia mamară după mastectomie. De asemenea, participantele la sesiuni vor putea beneficia gratuit de consultaţii de specialitate (examen clinic şi anamneza factorilor de risc).

Tot în cadrul proiectului, organizaţia va desfăşura campanii de conştientizare a importanţei prevenţiei medicale şi promovare a subprogramului de reconstrucţie mamară care funcţionează din 2014 în cadrul Programului Naţional de Oncologie, derulat de CNAS.

„În România se practică, în medie, aproximativ 5000 de mastectomii pe an. Subprogramul de reconstrucţie mamară lansat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, reuşeşte să acopere doar 160-170 de reconstrucţii mamare anual, mult sub cifrele atinse în Europa de Vest. Programul este puţin cunoscut atât în rândul populaţiei cât şi în rândul personalului medical.” a declarat Paul Ionescu, medic rezident în chirurgie plastică.

Conform unui raport realizat de Ministerului Sănătăţii, incidenţa cancerului de sân în România urmează aceeaşi tendinţa crescătoare întâlnită la nivelul întregii Uniuni Europene, riscul unei femei de a dezvolta cancer de sân până la vârsta de 70 de ani fiind de 12%. Totuşi, perspectivele supraviețuirii bolii sunt mult mai mici în România comparativ cu ţările vest-europene. Dacă în Europa Occidentală supravieţuirea la 5 ani după cancerul de sân se ridică la 85-90%, în România rata de supravieţuire este de aproximativ 75%. Lipsa unui program naţional de screening şi detecţia târzie a cancerului de sân sunt cauzele ce stau la baza acestei diferenţe.

„Învinge cancerul” este un proiect finanțat prin programul Start ONG lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultural. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale/de inițiativă.

Pe Scurt este o asociație care contribuie la rezolvarea problemelor sociale, reducerea inegalităţilor şi dezvoltarea armonioasă a comunităţii.

Asociatia Pe Scurt

Vladimir Gologan