Infidelitatea maritala si relatiile extramaritale

infidelitate infidelitate

Un subiect destul de controversat in psihologie este infidelitatea maritala. In acest sens, sunt luate in considerare atat consecintele infidelitatii asupra crizei prin care trece cuplul, cat si starile traite de persoana tradata, care genereaza incertitudine si confuzie, care fac deseori un astfel de comportament inexplicabil. Conform intalnirifete.com, unii cercetatori au ajuns la concluzia ca infidelitatea ar putea fi ereditara, asa cum este instinctul de aparare.

In mod traditional, a fi fidel inseamna a nu avea decat un singur partener pe plan sexual, afectiv si psihic. Altfel spus, fidelitatea presupune a face dragoste cu o singura persoana, a iubi o singura persoana si a avea schimburi psihologice prioritare doar cu acea persoana. Invers, a fi infidel inseamna a nu avea un singur partener pe plan sexual, afectiv si psihic.

Statisticile arata ca aproximativ 98% dintre persoanele necasatorite le-au fost infidele partenerilor lor: s-au sarutat, au facut sex, si-au petrecut timpul liber cu altcineva sau s-au implicat emotional intr-o alta relatie. Rata infidelitatii este mai putin ridicata in cazul persoanelor casatorite: intre 26% si 70% dintre femei sunt infidele sotilor, iar intre 33%-75% dintre barbati sunt infideli sotiilor. Achetele facute pe populatia romaneasca, in ultimii ani, au obtinut rezultate asemanatoare. Dupa 1989, in Romania, infidelitatea maritala a devenit tot mai mult un comportament deschis, oamenii au acceptat sa vorbeasca mai deschis despre ea, sa o marturiseasca mai usor.

Cercetarile in domeniul psihologiei au aratat ca majoritatea sotilor infideli au ca partenere femei necasatorite, si ca partenerele sotilor infideli sunt femei casatorite, care sunt nemultumite de relatia lor sexuala sau amoroasa maritala. Infidelitatea femeilor s-ar putea datora atat stimei de sine scazute, considerand ca nu va avea niciodata un partener doar al lor, cat si stimei de sine ridicate, considerand ca pot avea orice barbat. In ziua de astazi, este foarte usor sa gasesti fete din Cluj, Iasi, Alba, etc. Retelele de socializare si site-urile de matrimoniale sunt pline de astfel de anunturi. Astfel, tentatia devine si mai mare.

Un sondaj de opinie, efectual pe un esantion reprezentativ al populatiei din Bucuresti, cuprinzand intrebari referitoare la unele aspecte ale vietii de familie si relatii intre sexe, releva urmatoarele concluzii: 39% dintre persoanele investigate sunt de acord cu relatiile sexuale extramaritale, 54% nu sunt de acord, iar 7% nu au nici o parere in legatura cu aceasta problema. Aceste rezultate sunt semnificative si sunt in concordanta cu realitatea, ca pana la varsta de 40 de ani, 26% dintre femeile casatorite si 50% dintre barbatii casatoriti au relatii sexuale extramaritale.

Barbatii tind sa aiba mai frecvent atat relatii sexuale premaritale, cat si extramaritale. Cercetatorii au estimat ca aproape jumatate din cei intervievati au avut relatii sexuale cu o alta femeie decat sotia lor in decursul vietii conjugale, fara a oferi date exacte, in timp ce, doar un sfert dintre femei au avut relatii sexuale extramaritale. Alti cercetatori sugereaza ca numai o femeie din cinci a intretinut o relatie extramaritala.

In cazul femeilor tinere a aparut o schimbare semnificativa a atitudinii fata de activitatea sexuala extramaritala. In urma anchetei, doar 8% dintre femeile sub 25 de ani au raportat ca au avut relatii sexuale extramaritale. Alt cercetator a obtinut ca 24% dintre femeile tinere au intretinut astfel de relatii. Schimbarea nu indica o subminare radicala a idealului fidelitatii sexuale, ci a normei dublului standard. Totusi diferentele dintre cele doua sexe raman semnificative in ceea ce priveste numarul partenerilor (mai numerosi in cazul barbatilor) si al motivelor (pentru barbati – mai multe oportunitati, iar pentru femei – dorinta de a obtine iubirea sau compensarea insatisfactiei maritale).

Relatiile extramaritale sunt relativ frecvente si cel mai adesea ascunse. Potentialul distructiv al adulterului este mai scazut atunci cand infidelitatea maritala este mai mult sexuala decat emotionala. De regula, adulterul apare in mariajele mai putin fericite, desi poate fi intalnit si intr-o relatie maritala functionala si evaluata ca „fericita” de catre ambii soti. Dupa 10 ani de casatorie, adulterul este la fel de frecvent in casatoriile fericite, ca si in cele nefericite; el apare mai des dupa 40 de ani, deci dupa ce intre soti s-a instalat o rutina emotionala, iar frecventa contactelor sale sexuale a scazut.

Analizand obiectiv, infidelitatea maritala ramane o „arta” atat timp cat este facuta fara stirea partenerului, dar si un pericol imens, in situatii contrare. Insa tinand seama ca in majoritatea cazurilor infidelitatea nu poate fi ascunsa – fiind tradata de cele mai multe ori, chiar de reactiile si comportamentele celor in cauza – ea ar trebui evitata pe cat posibil. Eventual, pana cand simtim ca iubirea si atractia fizica fata de partener au scazut intr-atat, incat descoperirea unei relatii extraconjugale ar parea un lucru pe cat de neinsemnat, pe atat de normal.