Îndepărtarea alunițelor: ce procedură alegem?

Dr. Adina Serban Dr. Adina Serban

Deși în mod obișnuit alunițele sunt inofensiveși nu necesită tratament, uneori se poate ajunge la excizia lor fie deoarece prezintă risc cancerigen, fie din motive estetice. Doamna doctor Adina Șerban, dermatolog în cadrul clinicii Hebra Dermatologie, spune că de la un caz la altul unele metode de excizie pot fi mai potrivite decât altele, deciziafinalăfiind luată de către pacient alături de medicul specialist în funcție de tipul aluniței și motivele care duc la îndepărtarea ei.

Shave excizia

Decizia de a efectua shave excizia va fi recomandatăde către medicdupă ce este efectuată o dermatoscopie în prealabil. Acesta metodă constă în tăierea aluniței cu bisturiul tangențial la pieleanormala din jur, urmată decoagularea vaselor de la bază prin electrocauterizaresau laser Co2.

“Alunița îndepărtată astfel poate fi trimisă la examenul histopatologic pentru un diagnostic cert. Când se dorește un rezultat estetic cât mai plăcut, dacă tipul aluniței permite, se poate efectua shave excizia direct cu electrocauterul la baza leziunii, existând astfel un risc minim de sângerare. Deoarece excizia se efectuează în stratul superficial al pielii, cicatricea va fi minoră. Nu se pun fire de sutură.În timp, există însă un risc minim de recidivă a aluniței”, atenționează doamna doctor Adina Șerban.

Alunitele nepigmentate pot fi îndepărtate prin shave excizie. Cele cu pigment nu, deoarece poate existaun potențial de malignitate.

Pentrualunițele superficale saunevii epidermici se poate efectua îndepărtarealeziunilordirect prinelectrocauterizare,laser Co2 sau dispozitiv non-invaziv Plasmage.Tratamentul cu laser poate fi utilizat pentru zonele mai greu accesibile, cum ar fi pe față sau urechi, și poate fi util pentru eliminarea mai multor alunițe în același timp.Dacă excizia are loc în zona facială,cel mai probabil va firecomandată o metodă mai puțin invazivă.

Excizia chirurgicală

Excizia chirurgicală este mult mai profundă decât shave excizia deoarece este îndepărtată alunița în piele sănătoasă, până în profunzime, cu margini de siguranțăin lateral. Piesa astfel obtinuta poate fi trimisa catre biopsie pentru stabilirea diagnosticului anatomopatologic. Este metoda de electie in cazul alunitelor pigmentate si a celor cu structura atipica, care pot avea un potential cancerigen.

“Spre deosebire de shave excizie, în acest caz se pun fire de sutură, fie resorbabile în profunzime, fie neresorbabile la piele. Postprocedura ne putem aștepta să rămână cicatrici, însă acest lucru depinde foarte mult de predispoziția pacientului spre a dezvoltacicatrici hipertrofice și de localizarea leziunii. Pe zona decolteului și pe spate cicatricile vor fi mai pronunțate, pe când pe față, sau pe zone unde nu există forțe de tracțiune, refacerea va fi mai frumoasă. Se poate întâmpla ca refacereapieliisă fie exagerată cu formarea de colagen în exces, ceea ce va ducela formarea unei cicatrici dure, de mari dimensiuni, numită cheloid”, spune specialistul dermatolog.

Crioterapia cu azot lichid

Alunițele care nu sunt canceroase și nu au crescut până la straturile mai profunde ale pielii pot fi înghețate folosind azot lichid. Desi este o procedură ambulatorie relativ simplă, această metodă de exciziepoate lăsa în urmă cicatriciminoredeoarecenu poate fi foarte bine controlata adancimea si suprafata de excizie a alunitei.

Așadar, alegerea unei metode de îndepărtare a unei alunițe depinde deriscurile pe care aceastale presupune, de tipul, localizarea și dimensiunea ei. Dupa efectuarea uneiconsultatii si a unei dermatoscopii, medicul dermatolog va recomandaprocedura prin care poate fi indepartata alunita.

Informații de contact

Nume Companie

Clinica Hebra Dermatologie

Persoana de contact

Clinica Hebra Dermatologie

Telefon

0217949549

E-mail