De ce puiul de curte este mai bun?

Pui de casa Pui de casa

Se stie ca retetele cu pui de casa ies mai bine si sunt mult mai gustoase decat cele cu pui crescut industrial. Puiul de casa are si alte beneficii pe langa gustul special si aroma autentica oferita mancarii. Este mult mai sanatos si este recomandat chiar in diete foarte restrictive.

Pui de casa – avantaje si mod de preparare

Odata vandut doar la macelarii, acum exista pui de casa in majoritatea supermarketurilor, motiv pentru care multe persoane nu stiu exact ce anume sa aleaga.

Interesul consumatorilor pentru agricultura ecologica si alimentele astfel produse este mult mai ridicat. Odata cu cresterea interesului fata de alimentele ecologice, apar o multime de confuzii in ceea ce priveste diferentele nutritionale reale, daca acestea exista intr-adevar, intre produsele organice si cele obisnuite.

Cercetatorii de la Stanford University Medical Center au examinat 237 de studii care au comparat diferentele pe niveluri de nutrienti si contaminanti si nu au gasit nicio diferenta consistenta intre produsele organice si cele conventionale.

In general, compozitia nutritionala a pasarilor organice si industriale este similara; nu exista diferente semnificative intre micronutrienti (vitamine si minerale) si nici continutul de proteine nu difera. Principala diferenta intre puiul de casa si cel crescut standard este continutul de grasime al pielii.

Puiul organic are intre 5 si 13 la suta mai putine grasimi totale, in functie de varsta la care este taiat, dar si de modul de crestere. Totusi, odata indepartata pielea, continutul de grasime al carnii este similar intre cele doua tipuri. Ambele tipuri de pui sunt in mod natural sarace in calorii.

Asadar, principala diferenta nutritionala intre puii organici si cei obisnuiti este continutul de grasime al pielii. Carnea de pui de casa cu piele este mult mai scazuta in grasimi in comparatie cu carnea obtinuta de la puii crescuti prin metode standard.

In ceea ce priveste grasimile saturate, puiul de casa are, de asemenea, mai putina grasime in comparatie cu puiul obisnuit, cu 1,6 grame fata de 2,4 grame. Niciunul dintre cele doua tipuri de pui nu are grasimi trans.

Cu toate acestea, odata ce pielea este indepartata, nu exista nicio diferenta semnificativa la nivelul caloriilor si al grasimilor totale si saturate intre puiul organic si puiul normal.

Acelasi lucru este valabil si pentru copanele de pui sau pulpe. Continutul de grasimi si calorii este mai mare la pulpele obisnuite (cu piele) decat in cazul celor organice. Pulpele organice sunt, de asemenea, mai slabe in grasimi saturate.

In mod similar, diferentele in ceea ce priveste micronutrientii intre pulpele de pui organice si cele obisnuite sunt lipsite de importanta: niciuna nu contine grasimi trans si niciuna nu este o sursa de acizi grasi Omega 3.

Cu toate acestea, puiul de casa este mult mai aromat, iar motivul principal pentru acest lucru este faptul ca puiul de casa este crescut cu o alimentatie aproape complet naturala, bazata pe legume si cereale, cu foarte putine produse chimice. Puii crescuti industrial sunt fortati sa creasca rapid, ceea ce duce la diferenta de aroma intre acestia si cei de casa.