Ce sunt ortezele medicale si cand avem nevoie de ele?

orteze genunchi orteze genunchi

Ortezele medicale sunt dispozitive utilizate pentru a oferi suport, protectie și stabilizare articulatiilor si membrelor corpului. Ele sunt folosite in scopuri terapeutice sau preventive, in cazul unor afectiuni sau leziuni care afecteaza sistemul musculo-scheletic.


 Exista o varietate de tipuri de orteze medicale, fiecare avand un design si o functie specifica.


 Iata cateva exemple comune, pe care le puteti gasi pe site-ul Tehnico Medical:

1.     Orteze pentru membrele inferioare:

·        Ortezele pentru glezna: ofera suport si stabilitate articulatiei gleznei in cazul entorselor, leziunilor ligamentelor sau artritei.

·        Ortezele pentru genunchi: asigura stabilizare si reduc presiunea asupra articulatiei genunchiului in cazul entorselor, leziunilor ligamentelor sau afectiunilor degenerative.

·        Ortezele pentru sold: sustin articulatia soldului in cazul displaziei, artritei sau fracturilor.

2.     Orteze pentru membrele superioare:

·        Ortezele pentru incheietura mainii si degetelor: stabilizeaza incheietura mainii si degetele in cazul leziunilor ligamentare, entorselor sau afectiunilor cum ar fi artrita sau tunelul carpian.

·        Ortezele pentru cot si brat: ofera suport si protectie pentru articulatia cotului in cazul leziunilor, tendinitelor sau artritei.

·        Ortezele pentru umar: sustin articulatia umarului in cazul leziunilor, instabilitatii sau afectiunilor cum ar fi tendinita sau bursita.

3.     Alte tipuri de orteze:

·        Ortezele pentru coloana vertebrala: mentin o postura corecta a coloanei, oferind suport si reducand durerea in cazul afectiunilor cum ar fi scolioza, hernia de disc sau spondiloza.

·         Ortezele pentru gat: susțin zona gatului si coloana cervicala in cazul leziunilor, torticolisului sau afectiunilor degenerative.


·        Ortezele pentru picior: ajuta la corectarea deformarilor piciorului, cum ar fi piciorul plat sau piciorul in arc.

Este important sa consultati un medic sau un specialist in orteze pentru a primi recomandari si alegerea potrivita a unei orteze medicale in functie de afectiunea ta specifica si nevoile individuale.