Ce riscam daca amanam extractia molarului de minte

Dr. Mihaela Dan, ortodont Dr. Mihaela Dan, ortodont

Extractia molarului de minte este o procedura necesara atunci cand acest dinte fie provoaca probleme in prezent, fie exista riscul sa cauzeze in viitor. Multe persoane se tem de aceasta interventie, insa doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodontin cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, asigura ca beneficiile ei sunt cu mult mai mari decat complicatiile la care ne putem expune daca o amanam, in cazul in care ea este recomandata de catre medic.

Molarii de minte sunt ultimii dinti permanenti care erup, de obicei intre 17 si 25 de ani. “In unele cazuri acestia isi fac aparitia in mod normal, fara a provoca probleme, insa in situatii mai putin fericite dintii nu au suficient spatiu pentru a erupe sau pentru a se dezvolta normal. Desi multi dintre molarii de minte pot fi pastrati pe arcada veme indelungata, orice persoana de peste 16 ani ar trebui sa verifice situatia acestora cu ajutorul unei radiografii panoramice, iar daca sunt prezenti in os, sa mearga la o consultatie de rutina pentru ca medicul stomatolog sa faca o evaluare corecta a cazului”, recomanda doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont.

In cazul in care o extractie este indicata, aceasta nu trebuie amanata, pentru a evita complicatii cum ar fi:

Pericoronarita

Aceasta este inflamatia gingiei si a tesuturilor din jur, manifestata prin durere, limitarea deschiderii gurii, inflamarea ganglionilor locali etc. “Daca dintele nu are suficient loc sa erupa, pricoronarita va recidiva periodic, iar disconfortul produs de ea va deveni cu mult mai mare decat extractia in sine”, atentioneaza specialistul ortodont.

Resorbtia radacinii dintelui vecin

Forta naturala de eruptie poate impinge molarul, cand acesta are o pozitie oblica, in radacina molarului de 12 ani. Smaltul dentar este foarte dur, astfel incat coroana molarului de minte poate topi radacina dintelui vecin, deoarece cementul care acopera radacina este mai moale decat smaltul, iar cel mai slab cedeaza intotdeauna. Prin acelasi mecanism se topesc si radacinile dintilor de lapte in timpul eruptiei celor permanenti.

Caria dintelui vecin

Eruptia partiala a dintelui poate duce la acumularea de resturi alimentare in spatele molarului de 12 ani. In aceasta situatie nu se poate realiza o buna curatare nici cu ajutorul periutei dentare si nici macar cu ata sau dusul bucal, ceea ce favorizeaza aparitia cariei dentare pe ambii dinti.

Inghesuirea dintilor arcadei respective

In principal aceste probleme afecteaza incisivii, care avand radacinile cele mai mici, suporta efectul presiunilor exercitate de molarul de minte si pot strica uneori rezultatul obtinut cu ajutorul aparatului dentarsau pot duce la necesitatea aplicarii acestuia pentru corectarea pozitiei dintilor.

“In unele cazuri, amanarea extractiei molarului de minte inferior poate duce la o complicatie rara: radacinile care cresc pot inconjura canalul mandibular in care se afla nervul ce se ramifica la toti dintii jumatatii respective a mandibulei, iar incercarea de a-l extrage poate duce la afectarea acestui nerv. Pacientul poate ramane pentru o perioada mai scurta sau chiar foarte indelungata cu lipsa de sensibilitate pe jumatate de mandibula, inclusiv a buzei (anestezia nervului). Daca radacinile molarului nu au crescut complet, extractia este mult mai usoara, la fel si recuperarea postoperatorie”, explica specialistul ortodont.

Asadar, oricat de infricosatoare ar parea extractia, aceasta se face sub anestezie, deci nu simtim nimic. Chiar si cele cateva zile de recuperare, putin mai dificile in cazul molarului inferior sunt de preferat suferintei, de mai lunga durata, asociata complicatiilor produse de prezenta unui molar de minte care ar trebui scos.

Informații de contact

Nume Companie

Clinica Orto-Implant Expert

Persoana de contact

Clinica Orto-Implant Expert

Telefon

0728122828

E-mail