Biblioteca Națională a României face loc democrației - Vino la inaugurarea agorei comunitare din incinta Bibliotecii Naționale

Hub-ul Cetateniei Active din Bucuresti

Biblioteca Naţională a României și Fundaţia Progress invită cetățenii, reprezentanții ONG-urilor și ai mediului de afaceri, precum și angajații instituțiilor publice să participe în data de 2 noiembrie 2015, ora 18:00, la inaugurarea Hub-ului cetățeniei active – o agora amenajată în incinta Bibliotecii Naționale a României de către designerul Ana Dumitrescu și voluntarii din proiectul „Al treilea spațiu al cetățeniei active”. Evenimentul de inaugurare se va bucura de participarea unor personalități ale vieții politice și academice din România.

Asemeni altor centre de resurse deja inaugurate sau în curs de amenajare în biblioteci publice din alte 13 orașe ale țării, Hub-ul cetățeniei active din București urmărește crearea și promovarea unui tip de spațiu care lipsește din societatea românească. Pentru a deveni cetățeni cu adevărat activi, românii au nevoie de locuri în care să se întâlnească, de oportunități pentru a dezbate probleme de interes general, de contexte în care să învețe să comunice şi să colaboreze.

Biblioteca Națională a pus la dispoziție un astfel de spațiu în mod gratuit, iar Fundația Progress l-a amenajat cu sprijinul financiar asigurat prin Granturile SEE 2009-2014, programul FOND ONG România, astfel că, din data de 2 noiembrie 2015, ora 18:00, Hub-ul cetățeniei active va fi deschis celor care au nevoie de un loc neconvențional pentru întâlniri de lucru, dezbateri, ședințe, networking, schimb de idei. Hub-ul oferă acces gratuit la internet, o colecție de cărți pe tema cetățeniei active, precum și o comunitate care susține dezvoltarea inițiativelor civice.

Inaugurarea Hub-ul cetățeniei active va fi marcată printr-o conferință la parterul Bibliotecii Naționale (Atrium), începând cu ora 18:00, urmată de ceremonia tăierii panglicii, pauză de story-sharing și discuții-panel cu reprezentanți ai societății civile pe tema: Cum încurajăm cetățenia activă în România?

Mai multe detalii privind participarea la eveniment pot fi aflate accesând www.al-treilea-spatiu.ro și www.facebook.com/al.3lea.spatiu, precum și prin email, la adresa [email protected]. Persoană de contact: Ramona Sinca, Responsabil Comunicare, tel: 0735 678 011.

***

Detalii despre proiect: “Al Treilea Spațiu al Cetățeniei Active” este un proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014, din cadrul Fondului ONG România, cu o sumă nerambursabilă în valoare de 220.884 EUR. Proiectul este implementat de Fundația Progress (www.progressfoundation.ro) în parteneriat cu Biblioteca Națională a României și cu alte 13 Biblioteci Județene din România. Proiectul a debutat în iulie 2014 și va fi implementat la nivel național până în aprilie 2016. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.al-treilea-spatiu.ro. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.

Despre Biblioteca Națională: Biblioteca Naţională a României este instituţia de prim rang a culturii noastre naţionale, administrând patrimoniul cultural naţional de publicaţii (cărţi, periodice), manuscrise, carte veche, incunabule, hărţi, fotografii, materiale audio-vizuale şi documente electronice. Pentru a-şi indeplini misiunea esenţială de a asigura accesul de calitate la colecţiile sale atât generaţiei de azi, cât şi celor viitoare - în scop de cercetare, studiu sau informare – aceasta are datoria de a achiziţiona, prelucra, prezerva şi valorifica toate tipurile de documente din patrimoniul naţional.

Pe de altă parte, Biblioteca Naţională a României asigură punerea la dispoziţia comunităţii a întregului patrimoniu naţional scris, diseminează şi produce conţinut informaţional pentru întreaga comunitate şi propune  servicii utile acesteia în parteneriat cu reţeaua naţională de biblioteci şi alţi actori importanţi ce activează în cadrul societăţii informaţionale.

Despre Fundația Progress: Înființată în 2002 în Bistrița, Fundația Progress este o organizație neguvernamentală ce pilotează inițiative locale în domeniul educației/formării, (e-)incluziunii, dezvoltării comunitare și voluntariatului pe care le scalează apoi, la nivel naționalm ca bune practici, inovatoare și de impact. În centrul abordării privind dezvoltarea stau bibliotecile județene și locale ca hub-uri de învățare pe tot parcursul vieții și centre de inovare soci ală; instituții fundamentale pentru a ajunge la aproape orice grup social și/sau comunitate, în special la cele marginale. Viziunea Fundației Progress este că "small is beautiful", ceea ce înseamnă că activitățile sau intervențiile punctuale pot avea un mare impact asupra oamenilor și a comunităților. De aceea motto- ul programelor fundației este: „Small steps, giant leaps!” (Prin pași mici, salturi uriașe). Informații suplimentare despre activitățile Fundației Progress sunt disponibile pe pagina de web www.progressfoundation.ro.

Despre FOND ONG: Programul “Fondul ONG” este parte a Mecanismului Financiar al Spațiului Economic European (SEE) 2009-2014. Obiectivul general al Programului este sprijinirea dezvoltării societății civile și consolidarea contribuției la justiția socială, democrație și dezvoltare durabilă. Operatorul Fondului ONG în România este Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, împreună cu partenerii săi Fundația pentru Parteneriat și Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi. Informații suplimentare privind Fondul ONG în România se pot regăsi  pe pagina de web www.fondong.fdsc.ro.

Fundatia Progress

Ramona Sinca