„Bătaie ca-n povești”- o campanie împotriva violenței domestice, concepută de Clubul Sportiv Kyodai

Bătaie ca-n poveşti, o campanie împotriva violenței domestice Bătaie ca-n poveşti

Bătaie ca-n poveşti este despre expresii, proverbe şi zicători româneşti şi alte tradiţii pe care ar fi bine să nu le mai validăm. Sunt peste 300 de expresii despre violență în limba română. Schimbă tradiția!

Pune STOP violenței!

Asociația Clubul Sportiv Kyodai, cu ajutorul Start ONG, program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow, a creat o campanie de conștientizare împotriva violenței domestice din România. „Bătaie ca-n poveşti” este un proiect care combate violența în toate formele sale.

Obiectivul este sensibilizarea publicului larg printr-o campanie de conștientizare pe platformele de socializare cu privire la diferite tipuri de violență, în contextul moștenirii lingvistice. În limba română există numeroase expresii, proverbe și zicători despre bătaie, însă nimic nu justifică violența.

În 2020, din cauza efectelor sociale ale pandemiei, ONU a cerut guvernelor din toată lumea să ia masuri pentru a stopa violența în familie. Odată cu pandemia, s-a constatat o creștere a violenței în familie, fiind înregistrate cu 2,3 procente mai multe sesizări din partea femeilor agresate de partenerii de viață, potrivit ANES (Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între femei și bărbați).

În România, statisticile arată că mai mult de jumatate dintre români tolerează comportamentele violente din familie. În realitate, un număr îngrijorător de mare de femei abuzate nu depun plângere împotriva agresorului, ceea ce face ca acesta sa fie încurajat să continue comportamentul violent, care adesea vine la pachet și cu abuzul emoțional. Din păcate, copiii sunt cei mai vulnerabili la consecințele violenței.

„Una dintre întrebările pe care le-am tot primit de când antrenăm grupe de copii şi tineri în situaţii de risc e: “Păi cum, voi luaţi copii şi tineri care sunt deja predispuşi la a fi violenţi şi îi învăţaţi să se bată mai bine?”.

Ştiu că sună contra-intuitiv, dar da. Iar asta îi face mai puţin violenţi. În primul rând pentru că au învăţat să folosească violenţa ca să impresioneze, să intimideze, să obţină ce-şi doresc, dar în sală asta nu funcţionează. În sală promovăm: colegialitatea, fairplay-ul, munca, iar de cele mai multe ori se adaptează la noul sistem de valori.

În al doilea rând, prin mişcări repetate, concentrare, comportament controlat şi respect, participanţii câştigă un sentiment de control, atât al situaţiei cât şi al propriei persoane. Când lupţi, eşti copleşit de adrenalină şi de emoţii, dar ajungi să-nţelegi repede cât de important este să ai mintea limpede. În timp, încep să apară răspunsuri emoționale mai puțin negative, iar impulsurile violente scad.” a declarat Vladimir Gologan, Project Manager al proiectului.

„Bătaie ca-n poveşti” este un proiect finanțat prin programul Start ONG lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultural. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale/de inițiativă.

Kyodai este o asociație sportivă care a fost înființată în 2016 de către o echipă de antrenori tineri și pasionați pentru a desfășura activități în mai multe discipline sportive. Organizația sprijină incluziunea socială și promovează sănătatea prin sport, atât cea fizică, cât și cea mentală, onoarea, respectul și curajul către toate categoriile de oameni, incluzând, dar fără a se limita la: copii, tineri, adulți, persoane cu nevoi speciale și persoane ce provin din medii etnico-culturale diferite.

Clubul Sportiv Kyodai

Vladimir Gologan, Project manager