Semnale negative privind cele mai mari economii din zona euro

Semnale negative privind cele mai mari economii din zona euro

Rezultatele privind productia industriala din Franta si comenzile de productie din Germania, anuntate astazi, constituie in ansamblul lor semnale negative pentru reluarea cresterii economice in cele mai mari economii din zona euro, astfel incat creste probabilitatea unor alte revizuiri negative privind economia din regiune in acest an, a declarat Catalin Busa, director general al casei de brokeraj (SSIF) Equity Invest.

Comenzile de productie din Germania au crescut in martie cu 2,2% fata de februarie, cand au avansat tot cu 2,2% comparativ cu ianuarie.

"Ca evolutie recenta, vestile par a fi bune, dar la nivel anual, lucrurile stau diferit: comenzile de productie au scazut in martie si februarie 2013 fata de aceleasi luni din 2012 (cu 0,4% si, respectiv, 0,2%). In acelasi timp, comenzile de productie trebuie privite inclusiv in contextul somajului: numarul de someri din Germania a inregistrat in aprilie a doua luna consecutiva de usoara crestere; ca pondere nu a fost o crestere mare, dar semnalul este negativ", a precizat Catalin Busa.

Pe de alta parte, productia industriala din Franta a scazut in martie cu 0,9% comparativ cu februarie, cand a inregistrat un plus de 0,8%. In ianuarie, productia industriala franceza a marcat un declin de 0,8%.

Deficitul Frantei, a doua mare economie a zonei euro, a scazut anul trecut de la 5,3% din PIB in 2011 la 4,8%, dar peste tinta de 4,5% anuntata de guvernul francez, in timp ce somajul este la cota record de 11%, conform estimarii Eurostat pentru luna martie.

Economia germana s-a contractat cu 0,6% in ultimul trimestru din 2012, iar cea franceza incearca sa reintre pe o panta de crestere economica, dupa o scadere de 0,3% in ultimul trimestru din 2012 si stagnare la nivelul intregului an trecut.

Revizuirile negative raman probabile in continuare

"Vanzarile retail au scazut in zona euro, iar inflatia s-a inscris pe panta periculoasa asupra careia atrageam atentia luna trecuta, astfel incat a ajuns la 1,2% in aprilie, de la 1,7% in martie si 1,8% in februarie; inflatia si preturile in scadere indica cerere in scadere, care se va reflecta in continuare intr-un nivel redus al productiei industriale", a spus Busa.

Comisia Europeana a revizuit recent prognozele pentru 2013 si anul viitor in ceea ce priveste zona euro: scaderea economica din acest an va fi mai mare decat cea estimata anterior (respectiv 0,4%), iar cresterea de anul viitor- mai mica (1,2% in loc de 1,4%).

Franta va inregistra, cel mai probabil o scadere economica in 2013, in timp ce Germania se asteapta la o anumita crestere in acest an.

"Oficiali din UE si FMI au aratat recent limitele politicii de austeritate; este clar ca se vor contura alte diferite directii pentru stimularea relansarii cresterii economice in regiune, dar definirea, implementarea si obtinerea rezultatelor vor necesita timp, asa incat pare din ce in ce mai putin probabila o crestere de peste 1% a economiei zonei euro anul viitor", a aratat Catalin Busa.

SSIF Equity Invest SA a fost infiintata in anul 1998, fiind autorizata ca societate de servicii de investitii financiare prin Decizia nr. 3077/09.09.2003, emisa de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.