Pulsul startup-urilor, investițiilor și inovării în Europa

Pulsul startup-urilor, investițiilor și inovării în Europa Pulsul startup-urilor, investițiilor și inovării în Europa

Cum arată mediul de startup-uri locale în țările din Europa Centrală și de Est? Cât de mulți bani se investesc? Care sunt cele mai bine organizate startup-uri și care trebuie urmărite? Răspunsurile se găsesc în studiul despre care vom vorbi în continuare.

East-West Digital News (EWDN), agenția de știri care acoperă ecosistemele de startup-uri, a publicat un amplu raport de cercetare care analizează starea activităților din sfera tehnologiei și capitalului de risc din această regiune. "Startup Investment & Innovation in Emerging Europe" a implicat peste 100 de experți locali și internaționali și a studiat 24 de țări din Europa Centrală și de Est, inclusiv Rusia și Țările Baltice.

Având în vedere numărul mare de țări incluse în raport, există o viziune foarte mixtă a peisajului, cu o activitate mai mare în unele țări, care înclină accentuat balanța în comparație cu cu ecosistemele de startup mai puțin dezvoltate.

Potrivit acestuia, Țările Baltice, în principal Estonia, au cel mai înalt nivel de talent tehnic și de finanțare a startup-urilor. La fel de bine stau Rusia și Slovenia. Pe de altă parte, țări precum Albania și Serbia sunt la coada clasamentelor, unde ecosistemul startup-urilor este abia în curs de formare.

Dacă ne referim la România, cifrele nu sunt îmbucurătoare. La capitolul investiții în startup per capita, România investește între 1 - 5 euro, fiind pe locul 2 cu cele mai puține investiții, după Moldova, Albania și Azerbaidjan. La fel de prost stăm și în ceea ce privește maturitatea ecosistemului de startup-uri și maturitatea pieței în general.

Mai multe pe Start-up