Problemele antreprenoriatului românesc: afacerile încasează facturile abia după jumătate de an

Problemele antreprenoriatului românesc: afacerile încasează facturile abia după jumătate de an Problemele antreprenoriatului românesc: afacerile încasează facturile abia după jumătate de an

Termenul mediu de încasare a facturilor în România pentru companiile cu cifra de afaceri de până la cinci milioane de euro este de 158 de zile, afectând peste 98% din totalul afacerilor de pe piața locală, potrivit datelor Instantfactoring.com, prima companie fintech românească de factoring.

Termenul mediu de încasare a facturilor în România pentru companiile cu cifra de afaceri de până la cinci milioane de euro este de 158 de zile (mai mult de 5 luni), afectând peste 98% din totalul afacerilor de pe piața locală, potrivit datelor Instantfactoring.com, prima companie fintech românească de factoring.

Conform statisticilor naționale privind mediul de afaceri, ponderea datoriilor înregistrate de companii pe termen scurt față de furnizori este de 55%, iar media gradului de îndatorare al companiilor cu cifra de afaceri de până la cinci milioane de euro este de 75%. În România, firmele cu o cifră de afaceri de până la 5 milioane de euro reprezintă peste 98% din totalul afacerilor și însumează 26% din cifra de afaceri totală a companiilor.

De asemenea, ponderea datoriilor înregistrate de companii pe termen scurt din totalul datoriilor a crescut cu circa 15% în ultimii ani, de la 58% în 2008 la 73% în 2015. Sectoarele de activitate cele mai afectate de întârzierea de plată și de termenul de încasare mai mare de 120 de zile sunt: construcții, distribuție, agricultură, transporturi, metalurgie, servicii prestate întreprinderilor.

Mai multe pe Start-up.ro