Piața autoturismelor noi din România, una dintre cele mai mari creșteri din Europa în primul trimestru

În timp ce o mare parte a presei din România deplânge intrările masive de autoturisme second-hand, statistica oficială a Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) arată că înmatriculările de mașini noi s-au majorat și ele cu nu mai puțin de 27,5%, aceasta fiind a doua cea mai mare creștere dintre toate cele 31 de state europene luate în calcul.

 

Statistica ACEA arată că, în primul trimestru al acestui an, înmatriculările de autoturisme noi din Europa au crescut cu 8,2%, până la 4,25 milioane de unităţi. În acelaşi timp, în România piaţa a crescut cu nu mai puţin de 27,5% până la 22.276 unităţi. Creşterea impresionantă a pieţei româneşti, este mult mai mare decât cele statele vecine precum Bulgaria (+22,4%), Ungaria (+23,6%). Doar Grecia, cu o creştere a pieţei cu 37,7%, până la 21.197 unităţi, a depăşit România din acest punct de vedere, În ciuda volumului încă mic al pieţei autoturismelor noi din România, majorarea din primul trimestru arată că eliminarea timbrului de mediu nu a avut efecte majore asupra acestei zone, singurul factor negativ fiind accesul pe şosele al unor vehicule vechi, depăşite din punct de vedere tehnic. În cazul în care Registrul Auto Român (RAR) îşi face însă datoria şi nu va permite înmatricularea unor automobile extrem de poluante sau cu defecte majore care pot afecta siguranţa circulaţiei, interpretarea tragică a creşterii înmatriculărilor de vehicule de ocazie nu rămâne decât un subiect „la modă”.

Cnform DRPCIV (Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor) în primul trimestru au fost înmatriculate în România şi 128.123 autoturisme de ocazie, în creştere cu 98,06% faţă de perioada similară din 2016.

Sursa: capital.ro