OpenEnergy.ro, platforma care îți arată câtă energie consumă instituțiile publice românești

OpenEnergy.ro, platforma care îți arată câtă energie consumă instituțiile publice românești OpenEnergy.ro, platforma care îți arată câtă energie consumă instituțiile publice românești

Open Energy este prima platformă de date deschise de consum energetic în instituții publice din România. În faza „pilot” a proiectului, instituțiile publice își publică lunar consumul de energie electrică, în kWh, și eventuale măsuri cu impact energetic pentru a observa cum evoluează consumul.

Open Energy a fost lansat de CivicTech, o echipă formată din oameni din domeniul IT, comunicare și politici publice, reunită sub inițiativa non-profit CivicTech România. Proiectele lor presupun integrarea tehnologiei și inovației în demersurile instituțiilor publice, dar și ale organizațiilor non-guvernamentale din România, contribuind, astfel, „la rezolvarea unor provocări sociale pe care majoritatea oamenilor le văd, încă, imposibil de abordat din cauza birocrației și a unui aparat administrativ greoi și neprietenos”, după cum afirmă Ludmila Stuparu, Project Manager al platformei OpenEnergy.

În proiectele lor de până acum, s-au implicat atât în domenii de interes larg, precum sănătatea, situațiile de urgență, serviciile sociale, dar și în domenii nișate, precum agricultura, smart city, antreprenoriat și open data.

Open Data este unul dintre domeniile pe care ei le consideră importante, întrucât „datele ne ajută să înțelegem și să conștientizăm niște lucruri pe care, de obicei, le trecem cu vederea, un exemplu fiind consumul de energie. De regulă, noi consumăm mai multă energie electrică decât avem nevoie, dar nu putem să conștientizăm acest fapt, căci nu avem date care să ne convingă”, explică Ludmila.

Mai multe pe Start-up