Open Budget, platforma unde vezi ce face statul cu banii tăi

Open Budget, platforma unde vezi ce face statul cu banii tăi Open Budget, platforma unde vezi ce face statul cu banii tăi

Open Budget este platforma de transparență bugetară pe care SoLib (Societatea pentru libertate individuală, din care face parte și Claudiu Nasui, actual membru USR) a dezvoltat-o care ar trebui să-ți arate mai ușor care sunt taxele pe care le plătești și ce face statul cu banii.


În acest moment în România, statul ia jumătate din banii pe care îi câștigi. De exemplu, din munca unui salariat care produce 3,471 lei, salariul net este 2,000 lei. Luând în calcul impozitele din produsele de consum, statul preia 1,721 lei, 49.59% din munca sa, iar salariatul rămâne cu 1,750 lei, potrivit informațiilor prezentate de platforma Open Budget (www.openbudget.ro/buget/2020/)

Platforma permite navigarea ușoară prin cheltuielile statului și permite chiar efectuarea de simulări. Pe Open Budget găsim cheltuielile statului, veniturile statului și impactul asupra românului cu venit mediu.

"Practica oficială a statului român este să publice sute de pagini de pdf-uri cu tone de tabele. De ce face așa? Ca să ne facă viața mai grea atunci când vrem să căutăm cifre. E mult mai greu să cauți în tone de tabele decât pe o platformă ușor inteligibilă. E acul în carul cu fân, dar ei de fapt asta și vor. Să nu poată nimeni căuta nimic. Opacitatea ajută politicienii și funcționarii. Opacitatea înseamnă că ei nu trebuie să dea socoteală nimănui, iar să dai sute de pagini de pdf-uri înseamnă exact opacitate deghizată sub forma de transparență", spune Claudiu Nasui, care militează pentru o transparență mai bună din partea autorităpților când vine vorba de gestionarea banilor contribuabililor.