Iti cauti sediu de birouri? Ce gasesti cu extremele de pret din piata - 70.000 euro si 24 mil. euro

Iti cauti sediu de birouri? Ce gasesti cu extremele de pret din piata - 70.000 euro si 24 mil. euro

Ultimele sase luni au inregistrat o crestere cu 20% a cererii de achizitionare de spatii de birouri. Este un moment prielnic de cumparare, deoarece numarul imobilelor disponibile este mai mult decat dublu fata de 2008, iar preturile sunt semnificat mai avantajoase, spun oficialii Esop Consulting.

Printre potentialii clienti se numara firme din domeniul medical, IT&C si al serviciilor.

Majoritatea cererilor vizeaza achizitia de imobile cu suprafete medii, de pana in 4.000 metri patrati si bugete de pana in 5 milioane de euro.

Preturile variaza intre 70.000 euro si 24 milioane de euro


Cea mai ieftina proprietate care poate servi ca spatiu de birouri si poate fi cumparata imediat este un birou de 63 metri patrati, in complexul Sitraco din zona Unirii, cu 70.000 euro.

Cel mai mare buget, de 24 milioane de euro, il solicita achizitionarea unui centru de afaceri din zona Alba Iulia, cu o suprafata totala de inchiriat de 17.610 metri patrati.

Cea mai scumpa vila amenajata pentru birouri scoasa la vanzare costa 8 milioane de euro, este situata in zona Romana si are o suprafata de 2.700 metri patrati.

Pretul de vanzare pe metru patrat a unui spatiu de birouri este cuprins intre 829 euro/mp (un centru de afaceri din sudul Capitalei) si 5.000 euro/mp (o vila istorica ultracentrala).

Cele mai multe oferte – circa 75% - se incadreaza intre 1.250 euro/mp si 2.100 euro/mp.

Clientii cauta mai ales sedii pentru uz propriu

In acest moment, suntem in discutii avansate cu doua companii din domeniul medical care cauta sa isi cumpere sedii la bugete de 3-5 milioane de euro. In rest, potentialii cumparatori sunt firme sau persoane fizice care sunt interesate de spatii mai mici, de 100-300 metri patrati. Pe acest segment chiar am intermediat recent o tranzactie”, a declarat Alexandru Petrescu, manager Esop Consulting.

Putini proprietari isi publica oferta

La inceputul lunii octombrie 2012, in Bucuresti sunt scoase la vanzare 100 centre de birouri si 124 de vile, cu spatii de birouri, conform bazei de date Esop.

Din acestea, doar o parte sunt publice, pentru restul imobilelor proprietarii facand apel la o promovare discreta.

Multe din aceste proiecte sunt scoase la vanzare ca parte a strategiilor proprietarilor de eficientizare a portofoliilor de proprietati, o astfel de tranzactie permitand dezvoltarea sau finalizarea unui alt proiect al firmei. Este un moment prielnic de cumparare, deoarece numarul imobilelor disponibile este mai mult decat dublu fata de 2008, iar preturile sunt semnificat mai avantajoase”, a precizat Alexandru Petrescu.