Harta turismului de afaceri: Orasele cu cea mai buna conexiune Wi-Fi in hoteluri

Internetul prin Wi-Fi este o cerință obligatorie pentru turismul de business și leisure, atât în România, cât și în străinătate. În țară, peste 85% din hoteluri asigură Internet gratuit prin Wi-Fi, acesta fiind un criteriu esențial pentru oaspeți atunci când aleg unde să stea.

Pe de altă parte, în afara granițelor, 80% dintre hoteluri asigură acces la Internet, dar multe dintre cele de lux - contra cost, prețurile variind între 10 și 30 euro pe zi, arată datele Paravion, cea mai mare agenție de turism online din România.  

Potrivit agenției, la nivel local, Ploiești, București, Timișoara, Galați, Constanța și Cluj-Napoca sunt principalele orașe de pe harta turismului de afaceri care asigură cea mai bună conexiune la Internet prin Wi-Fi.

"Majoritatea turiștilor străini vin în România în interes de afaceri, iar asigurarea conexiunii la Internet prin Wi-Fi este o cerință 100% obligatorie pentru turismul de business.Hotelierii sunt conștienți de această situație și s-au adaptat exigențelor oaspeților lor. În prezent, peste 85% dintre hotelurile din România oferă conexiune gratuită la Internet în lobby, iar de regulă, şi în camere, unde rareori este contra cost", declară Remus Vișan, director general Paravion.  

Potrivit acestuia, din totalul turiștilor de peste hotare care ajung în România, 65% vin în scop de business și optează pentru hoteluri care au minimum patru stele.  

Și turiștii străini care vin în țara noastră în scop personal caută hoteluri care oferă pachete de cazare cu Internet Wi-Fi inclus. Datele Paravion arată, de asemenea, că peste 80% dintre străinii care vin în România rezervă pachete turistice cu acces gratuit la acest serviciu.  

În ceea ce-i privește pe românii care călătoresc în străinătate, și ei aleg, cu precădere, hotelurile care asigură conexiune gratuită. Această cerință este valabilă atât pentru cei care se deplasează în afara țării în interes de afaceri, cât și pentru românii care merg în concedii de odihnă.  

Turiștii români cei mai ”dependenți” de servicii web sunt tinerii activi, cu media de vârstă de până în 40 de ani, care își doresc conectare permanentă, atât în scopuri personale, cât și profesionale. Dacă în urmă cu 3 ani circa 60% dintre solicitau hoteluri cu Wi-Fi asigurat, astăzi procentul a crescut la peste 80%, pe fondul exploziei rețelelor sociale dar și a aplicațiilor web care facilitează comunicarea online.  

"Peste 85% din totalul rezervărilor pe care le procesăm sunt pentru hoteluri care oferă conexiune gratuită la Internet prin Wi-Fi. În prezent, 70% dintre turiștii Paravion optează pentru turismul de leisure, iar cei mai mulți dintre aceștia vor să aibă acces gratuit la servicii web pentru a fi în permanență conectați cu cei de acasă, prin intermediul rețelelor de socializare, și pentru a evita costurile de roaming", spune directorul general Paravion.  

Potrivit acestuia, peste 80% dintre hotelurile din afară asigură acces la Internet pentru turiști, gratuit sau contra cost, însă sunt diferențe de la o țară la alta.  

"Cele mai ridicate costuri de acces la Internet le găsim în SUA, Madagascar sau Cuba. Aici accesul este asigurat în proporție destul de ridicată, însă la tarife pe măsură.Internet scump găsim și în Mozambic, Africa de Sud și Malawi. La polul opus se aflăElveția, Luxemburg sau Japonia, unde tarifele pentru acces la Internet sunt printre cele mai mici față de media practicată în alte țări", completează Remus Vișan.  

În ceea ce privește costurile suplimentare pe care trebuie să le ia în calcul turiștii, directorul general Paravion spune că, în general, hotelurile de lux din marile lanțuri, precum Fairmont, Hilton, Four Seasons sau Mandarin Oriental, permit accesul la Internet în cameră contra unei taxe suplimentare, dar aceasta este mai mult o strategie de marketing, întrucât clienții care le calcă pragul plătesc fără reținere această facilitate, care poate costa între 10 și 30 de euro pe zi.  

Analiza Paravion pe serviciile de Internet Wi-Fi folosite de turiști în țară și în străinătate vine pe fondul tweet-ului lui Bernie Sanders, candidatul democrat la prezidențialele SUA, în care afirma că serviciile de Internet din București sunt mai rapide decât cele din State. Agenția de turism l-a invitat pe Sanders în București pentru a testa Internetul, reacție apreciată de mii de români pe rețelele de socializare, și preluată de majoritatea presei locale și internațională, printre care publicații ca The New York Times sau Associated Press.